Salut recomana la vacunació per evitar casos greus de grip i COVID davant la situació d'increment de transmissió dels virus respiratoris

2024-01-10 08:00

Segons les darreres dades setmanals actualitzades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions de Catalunya (SIVIC), es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip de setmanes anteriors, amb un nivell alt de transmissió. Quant a la COVID-19, s’han incrementat els ingressos amb COVID-19 a hospitals i UCI. Però, és el virus respiratori sincicial (VRS), el que aporta el contrapunt, ja que continua en descens com en les setmanes precedents i amb xifres inferiors d’incidència a les mateixes dates de l’any passat.

Per evitar complicacions en cas de contagi de grip o COVID, Salut fa una crida a vacunar-se com a millor mesura de prevenció si no es tenen les vacunes al dia, i recorda que és accessible a tot Catalunya i a tota la població demanant cita a La Meva Salut, citasalut.cat o al CAP. Les vacunes actuals per fer front a la COVID-19 s’han actualitzat per protegir de la variant XBB.1.5 d’òmicron, i s'ha demostrat que també funcionen contra la BA.2.86 i els seus subllinatges, com el JN.1, actualment el més predominant.

La inversió en vacunes de la grip i en anticossos del virus respiratori sincicial (VRS) és propera als 29 milions d’euros. Fins el moment s’han administrat més de 2,3 milions de dosis. A més, s’ha realitzat formació i s’han fet guies tècniques per a professionals, i l’enviament de més de 2 milions de SMS personalitzats cridant a la vacunació i la immunització.

A Catalunya, tots els dispositius assistencials del Sistema de Salut treballen coordinats per garantir la millor resposta a la ciutadania a la temporada epidemiològica tardor-hivern. I en aquest sentit, des de l’1 de desembre Salut va activar el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per a la temporada 2023-24, que compta amb una inversió de 37,5 milions d'euros per reforçar l’atenció de salut de tot el territori.

Grip i COVID-19, en ascens, i baixada de la incidència de VRS

Durant la darrera setmana epidemiològica, del l’1 al 7 de gener, a Catalunya, la incidència del conjunt de les infeccions respiratòries agudes (IRA) registra un ascens en relació amb la setmana anterior, més marcat que en les setmanes precedents. La taxa d’IRA és de 900 afectats per 100.000 habitants i s’han registrat 70.961 casos d’IRA.

D’entre totes les mostres dels virus respiratoris, el de la grip és el més freqüent (38,2%), seguit del rinovirus (15,5%), del SARS-CoV-2 (12,6%) i del VRS (7,2%). En la població pediàtrica, la positivitat dels multitests mostren també la grip com el virus més circulant (49,4%), en ascens respecte de la setmana prèvia, seguit del VRS (8,2%), que continua en descens.

Pel que fa a la grip, les dades evidencien que es manté la tendència ascendent d’onada epidèmica de la grip, amb un nivell de transmissió alt. El pic estimat actual d’incidència és de 344 (284-403) casos per 100.000 habitants, major que l’any passat i semblant al d’anys anteriors a la pandèmia, que va arribar a situar-se al voltant dels 350-400 casos per 100.000 habitants. Cal ressenyar que els pics de grip en períodes prepandèmics normalment es situaven en torn a la segona i tercera setmana de l’any.

A la situació epidèmica d’aquest any s’afegeix la cocirculació del virus de la COVID-19 (el SARS-CoV-2). La seva incidència estimada registra un lleu descens, amb 113 (72-154) casos per 100.000 habitants i, encara que els ingressos relacionats han augmentat, ho han fet en menor proporció que la darrera setmana.

En relació a la COVID-19, el nombre de persones ingressades continua en ascens. Actualment hi ha 794 persones ingressades en llits convencionals, 67 més que la setmana anterior); i 30 persones ingressades a l’UCI, 6 més que fa una setmana. Les consultes a urgències hospitalàries i la proporció d’ingressos se situen dins de les dades esperables per aquestes dates.

La cobertura vacunal de les persones vulnerables enfront de la COVID-19 és del 59% per als més grans de 80 anys i del 45% per a les persones d’entre 70 i 79 anys. La cobertura enfront de la grip en aquests grups d’edat és superior a la de la COVID-19, amb un 66% i un 53%, respectivament.

Pel que fa a l’onada de VRS, continua en descens, amb un pic d’incidència de 65 (33-97) casos per 100.000 habitants, clarament inferior a l‘any passat, i es manté la tendència de finalització de l’onada epidèmica actual.

D’altra banda, es manté també l’augment per sobre de l’esperable de les pneumònies diagnosticades a l’atenció primària.