Salut confirma el creixement de la pandèmia i demana extremar la prudència de cara a la Setmana Santa

2021-03-30 19:00

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat avui que la pandèmia entra en una nova fase i que en els últims deu dies les dades d’infecció han anat creixent amb més velocitat i ha posat com a exemple que “en els dos darrers dies el ritme de creixement és d’un 3-4% en els tests ràpids en persones simptomàtiques”.

Aquesta tendència es veu també reflectida en l’activitat assistencial a l’atenció primària on, després de 9 setmanes de baixada progressiva de l'activitat relacionada amb patologia COVID, s’observa un increment del 7% de l’activitat COVID en l’última setmana.

El secretari de Salut Pública ha exposat que s’està analitzant si hi ha associació entre l’increment de la variant britànica, ja dominant a Catalunya, i l’increment a ingressos a l’UCI. Segons ha explicat, la incidència de nombre de persones per cada 100 casos diagnosticats que acaben ingressant a l’UCI ha anat augmentant al llarg de les darreres setmanes i ha passat de l’1,4% la primera setmana de l’any 2021, a l’1,7%, fins al 2,4% actual la setmana 10 del 2021. Ara s’està avaluant si aquesta coincidència en el temps està directament relacionada.

Argimon ha recordat que ens trobem davant d’uns dies clau i decisius: “Cal estar amatents, estem en plena campanya de vacunació, entre abril i maig hem de fer una bona empenta i hem de tenir clar que durant la Setmana Santa tindrem més interacció, no tant pel que fa a la mobilitat sinó a la interacció”. Davant d’això, el secretari de Salut Pública ha fet una crida a la prudència: “Cal seguir amb totes les recomanacions de seguretat i reduir al màxim les interaccions per minimitzar el risc de contagi”.

En aquesta línia, les dades d’incidència a Europa en països com França o Itàlia són un indicador del fet que cal seguir molt atents i amb molta precaució. “Hem passat la 2a i 3a onada amb restriccions i d’una manera més relaxada que altres països, també amb incidències menys elevades, però no som una illa”, ha afegit.