Salut alerta que les embarassades no vacunades tenen un risc 23 vegades més alt d'acabar ingressades per COVID-19

2021-08-04 16:00

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha remarcat que Salut es marca com a prioritat la vacunació contra la COVID-19 de les dones embarassades i ha alertat dels riscos de no fer-ho, sobretot, entre les gestants amb factors de risc.  En aquest sentit, ha indicat que les dones embarassades no vacunades tenen 4,2 vegades més risc de contagiar-se i que, si es contagien tenen 5,4 vegades més risc d’ingressar. A més, les no vacunades tenen un risc multiplicat per 23 d’acabar ingressant respecte a les vacunades.

“El missatge claríssim és que cal vacunar-se si una persona està embarassada" ha subratllat Cabezas que ha assenyalat que “si estàs alletant o embarassada et pots vacunar en qualsevol moment de la gestació” i ha indicat que des de l’1 de gener d’aquest any, 549 dones embarassades han estat ingressades per COVID-19, 52 de les quals a les UCI. No hi ha hagut cap defunció.

Cabezas també ha explicat que ara mateix el 20% de les embarassades ha iniciat la vacunació i l’11% ja té la pauta completa. Precisament, i amb l’objectiu d’aconseguir una cobertura de vacunació més gran entre les gestants, Cristina Martínez, responsable de l’ASSIR Catalunya, ha explicat que des de Salut s’està impulsant “una estratègia més proactiva” entre aquest col·lectiu. En aquest sentit, ha informat que els ASSIR i els equips de Primària s’estan posant en contacte amb les gestants, via telefònica o sms, per facilitar-los l’hora de vacunació i, si cal, aclarir dubtes o donar-los informació.

"El benefici de la vacuna entre les gestants és manifest, per això és important la vacunació” ha ressaltat i ha afegit que gràcies a la vacunació “hi ha una transmissió d'anticossos al fetus, i això és un element molt important de protecció a la criatura després del seu naixement". A més ha dit que “actualment amb les dades publicades hi ha una evidència cada vegada més sòlida que no hi ha cap alteració en el fetus a nivell congènit per l’administració d’aquesta vacuna”.

Les vacunes que s'administren a les dones embarassades són les d'ARN missatger, les de Pfizer/BioNTech i de Moderna.

D’altra banda, a més de les dones embarassades, Cabezas ha indicat que una altra de les prioritats de la campanya de vacunació del Departament són les persones de 30 o més anys i alhora ha recordat que avui ja s’ha obert la convocatòria de vacunació per als nascuts entre el 2006 i el 2009 i que els que hagin nascut l'any 2009 han d'haver fet els 12 anys per vacunar-se i han de venir acompanyats del seu pare, mare, tutor o tutora legal. "Comencem a tenir cites lliures i per això hem obert la franja d'edat d'entre 12 a 15 anys. Queden més 83.000 cites per vacunar-se sense reservar. La cita més important d’aquest estiu és amb la vacuna”, ha reblat Cabezas.