Recullen sis tones d'uralita escampades pel tornado del passat 7 de gener

2018-01-19 12:30

Aquest divendres finalitzaran les tasques de recollida de les restes d’uralita disperses pels espais públics dels tres municipis de l’Alt Empordà -Cistella, Navata i Terrades- que es van veure afectats per un tornado el matí del passat 7 de gener. Aquesta feina, realitzada per una empresa especialitzada, es va iniciar dilluns passat i s’ha desenvolupat al llarg de tota la setmana. En total s’hauran recollit a l’entorn de sis tones d’aquest material que s’utilitza per cobrir el sostres de granges i magatzems agrícoles i que la força del vent i de l’aigua es va endur a l’entorn d’aquestes instal·lacions.

En una reunió celebrada a la seu de la Generalitat a Girona, uns dies després dels fets, es van analitzar totes les circumstàncies que van incidir en el fenomen meteorològic que va afectar aquests tres municipis, especialment en els desperfectes causats en l’àmbit públic i en el privat. Els alcaldes van remarcar la preocupació que representava la dispersió de nombroses peces d’uralita pels tres termes municipals ja que la seva manipulació s’ha de realitzar de forma molt acurada, en tractar-se de residus contaminants per incloure l’amiant en la seva composició.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer, explica que “la nostra institució es va comprometre a fer-se càrrec, de forma urgent i, per tant, d’execució immediata, de la retirada d’aquestes restes d’uralita que estaven disperses pels camps, camins i altres espais públics i a l’aire lliure. Atesa la circumstància de toxicitat que comporta la seva manipulació, aquesta feina ha estat executada per una empresa especialitzada. També hem posat a disposició dels tres ajuntaments els serveis tècnics comarcals per si es requereix la redacció d’algun projecte de rehabilitació d’equipaments públics malmesos”.

Dilluns passat, el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Ferran Roquer, acompanyat pel vicepresident de la Diputació de Girona i ponent de Cooperació Local, Fermí Santamaria, van visitar els municipis afectats, acompanyats pels respectius alcaldes, per tal de comprovar sobre el terreny el desenvolupament d’aquestes tasques de neteja i la retirada de les restes. Aquesta operació suposarà una despesa a l’entorn dels 10.000 euros per a l’administració comarcal.