Ramon Bretx relata els seus records de Borrassà

2013-04-01 07:00

L'escriptora Núria Esponellà ha presentat el primer llibre de l'artista pintor de Borrassà, Ramon Bretx Records oblidats d'un poble català. L’autora de la novel·la Una dona d’aigua ha qualificat el llibre com “un record de la història col·lectiva del poble explicada des d’un punt de vista molt personal i aquí està la gràcia. Bretx expressa la voluntat de narrar aquests esdeveniments per portar-ho a les generacions futures” i ha considerat que amb l’obra Borrassà reforçarà la seva identitat com a poble.

Per a l’escriptora, Bretx “és un cronista que té com a objectiu el servei i la voluntat de fer crònica de la vida”. Ha destacat que la forma de vida que explica l’obra té la característica de la “lentitud del temps” i un aspecte que l’autor descriu molt bé com és que “la majoria de la gent era feliç. Es respirava un aire de felicitat dintre de les limitacions que es tenien. Respirar felicitat a través de les petites coses”. Igualment, n’ha ressaltat el llenguatge propi del lloc que enriqueix l’escrit, sense el qual “la lectura no seria tan viva ni tan interessant”. 

Per la seva part, l’alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, ha agraït la paciència de Ramon Bretx de “fixar en escriptura moltes coses que coneixem i que ell ha escrit i gràcies a aquest treball perduraran” i ha afegit que “quan escrius fas un esforç perquè el que narres s’assembli a la realitat, t’hi fixes més”. 

L’autor, Ramon Bretx, visiblement emocionat ha dit que quasi ha fet el llibre de memòria sense ser ni historiador, ni periodista ni escriptor. Per ell, la publicació “és un llibre del poble. Sense vosaltres [els veïns de Borrassà] no hi hauria ni poble, ni història, ni llibre. Vosaltres sou el llibre. El llibre, com el poble, és un llibre català i en català, aquesta meravellosa llengua que tenim nosaltres”. Ramon Bretx ha explicat que els beneficis de la venda del llibre els dóna a l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes (AMPA) de l’escola Sant Andreu de Borrassà.