Protecció Civil manté l'alerta del pla Inuncat per les pluges i la mala mar fins divendres a mitjanit

2013-02-28 19:30

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté la fase d’alerta del pla especial per Inundacions a Catalunya INUNCAT arran de la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de pluges sostingudes (amb pluja intensa i tempesta) avui i demà divendres fins a mitjanit, que poden provocar acumulacions de més de 100 l/m2 en 24 hores, i del fort onatge, que s’intensificarà amb onades que poden superar els 4 metres (mar brava), i que afectarà tot el litoral català també fins demà a la nit.

Protecció Civil de la Generalitat demana molta precaució allà on el fenomen demostri virulència, no apropar-se a espigons, esculleres, passejos marítims ni baixar a les platges o cales. Un cop de mar pot endur-se algú mar endins i cal anar amb molt de compte.

Segons informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), al llarg de la tarda les pluges s’aniran estenen i intensificant a tota la zona litoral i prelitoral. La previsió és de pluges sostingudes, que puntualment poden ser intenses amb tempestes locals, durant tota la nit i demà fins a mitjanit. Demà s’espera que les pluges afectin tota aquesta zona però siguin més intenses a les comarques del nord-est. Es podrà superar el llindar de 100 l/m2 acumulats en 24 hores.

Vent i estat de la mar

A partir de la tarda, l’estat de la mar s’anirà estenent a tot el litoral català amb intensificació de les onades, que poden superar els 4 metres, gairebé a tota la costa. El fort onatge es mantindrà durant tota la nit i s’allargarà fins demà divendres a mitjanit. L’episodi baixarà d’intensitat a partir del vespre de demà a la meitat sud del país.

Hi haurà mar de fons de l’est que s’intensifica en part perquè s’allarga l’episodi de fortes ventades fins demà a mitjanit. El vent bufarà de component est i les ratxes màximes (més de 90 km/ h) s’assoliran a cotes altes. Demà divendres el vent bufarà de component est a nord a les comarques centrals de Catalunya.

Atès l’augment del perill per la intensificació de l’episodi (mar brava), Protecció Civil recorda que cal vigilar molt i demana abstenir-se d’anar a veure com trenquen les ones. Cal restringir les activitats recreatives a mar i adequar les professionals en cada cas a la situació marítima.

Imatge d'arxiu