Protecció Civil de la Generalitat demana precaució davant la previsió de mala mar i ventades

2013-12-24 08:00

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) comunica que, en base a les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i a les afectacions que se'n poden derivar, ha posat en PREALERTA el Pla especial d’emergències per inundacions INUNCAT per les pluges previstes i, especialment, per la mala mar prevista. També està en PREALERTA el  Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel risc de fortes ventades que poden arribar a superar els 90 km/h a Pirineu, Prepirineu, zones del prelitoral central i per la nit al sud del país. El vent bufarà de component sud o sud-oest i especialment fort en les cotes altes. Les ventades es mantindran durant la nit de Nadal i el matí del dia de Nadal.

El vent també fa que la prealerta de l’INUNCAT sigui vigent a la costa per la previsió de mala mar, amb mar de fons del sud i onades que poden superar els 2,5 m. A partir d’avui al migdia la mala mar afectarà sobretot la Costa Brava i la costa central, i de cara a la matinada el fenomen es reforçarà i afectarà qualsevol punt de la costa. Es demana extremar la precaució en la navegació marítima i prendre precaucions a terra, evitant els llocs on trenquin les onades i on un cop de mar pot endur-se algú a l’aigua. El fet que el vent bufi de sud fa que les onades puguin picar fort contra el litoral a esculleres, roques, espigons i platges. Cal extremar la precaució.

L'Alt Empordà es troba entre les comarques afectades pel risc de ventades que també arribararn a la Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Cerdanya, Berguedà, Solsonès, Ripollès, Osona, Selva  i Garrotxa pel matí i fins al vespre. Al vespre s’hi afegiran la Noguera i el Vallès Oriental, i per la nit i matinada també podrà bufar fort a Pla de l’Estany, Gironès, Vallès Occidental, Bages, Baix Llobregat, Alt Penedès i Anoia pel que fa al nord i centre de Catalunya; i el Montsià, el Baix Ebre i la Terra Alta al sud de Catalunya.

A la part alta de Portbou ja hi ha hagut cops de vent de 117 quilòmetres per hora.

Foto d'arxiu de l'Escala