Professionals de la Fundació Salut Empordà han convocat 700 alumnes de secundària per fer una pràctica de ressuscitació bàsica

2013-10-15 10:30

Aquest dimecres el grup DEA de la Fundació Salut Empordà ha convocat al voltant de 700 alumnes de segon d’ESO de tots els centres de secundària de la ciutat per fer una pràctica de ressuscitació bàsica, consistent en compressions toràciques externes, que serveixen per compensar l’aturada cardíaca. D’aquesta manera, amb un acte obert al públic, se suma als actes de celebració del Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria que es commemora aquest dimecres 16 d’octubre.

L’activitat començarà a les 11.30 h i un cop alumnes i instructors estiguin preparats es procedirà a dur a terme un exercici simultani de compressions toràciques externes d’uns tres minuts de durada.

Prèviament a la concentració, diferents professionals sanitaris han fet xerrades als alumnes als instituts per informar-los de les directrius bàsiques del que cal fer si es troben amb un cas d’aturada cardíaca. En aquestes sessions informatives es donen nocions generals per valorar el perill, la consciència de la persona afectada, s’explica que cal trucar al 112 i s’indica com fer les compressions toràciques externes, una maniobra que intenta suplir la funció del cor per fer arribar la sang als òrgans vitals.

D’altra banda, s’ha buscat fer un gest de complicitat amb el 700 aniversari de l’Hospital de Figueres i reunir tants alumnes com anys té l’entitat.                                      

Aquesta activitat s’engloba en el conjunt d’actes que el Consell Català de Ressuscitació té previstos per celebrar el Dia Europeu de Conscienciació de l’Aturada Cardiorespiratòria, a través dels quals vol promoure la conscienciació de la població d’aquest problema. A Europa l’aturada cardiorespiratòria és responsable de més de 350.000 morts a l’any fora dels hospitals.

Generalment, l'aturada cardíaca s’esdevé de forma sobtada i inesperada en una persona aparentment sana i amb bon estat de salut. En la majoria d'ocasions està provocada per una alteració del ritme cardíac que sol ser conseqüència d'un infart agut de miocardi. Si quan es produeix aquesta situació, la víctima no és atesa ràpidament, la mort pot produir-se en pocs minuts.

Professionals sanitaris de l’FSE constitueixen el grup DEA que es va formar l’any 2010 i imparteix xerrades i cursos oficials de Suport Vital Bàsic i Desfibril·lació Automàtica. Actualment, el grup està format per 16 instructors acreditats pel Consell Català de Ressuscitació.