'Pajarita Azul' per al Consell Comarcal per la promoció i millora del reciclatge

2018-10-19 12:30

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà  ha tornat a ser reconegut per part de l’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL), dins el programa ‘Tu Papel 21, Municipios’, amb el qual es premia l’excel·lència en la gestió de la recollida selectiva de paper i cartró, la consolidació del cicle sostenible del paper i l’esforç en la millora contínua. Ara s’ha rebut físicament el guardó, que reconeix la feina feta des de l’administració comarcal en la promoció i millora del reciclatge.

Al llarg de les darreres setmanes una trentena de municipis i entitats supramunicipals d’arreu de l’Estat han rebut el guardó d’ASPAPEL que els permet situar-se a l’elit del reciclatge de qualitat i que visualitza aquest reconeixement. Tot i que inicialment la Pajarita Azul s’ha dipositat al despatx de la presidenta del Consell Comarcal, Montse Mindan, la intenció és que ocupi un lloc de relleu a les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus (CTR), les emblemàtiques instal·lacions de reciclatge que el Consell Comarcal va inaugurar l’any passat al terme municipal de Pedret i Marzà.

Des d’ASPAPEL assenyalen que “la Pajarita Azul, missatgera del reciclatge, visita l'Alt Empordà per agrair als seus habitants la seva col·laboració i animar-los a continuar participant en el reciclatge, perquè la seva implicació ha resultat clau per obtenir aquesta distinció. Niant a l'Alt Empordà pretén a més posar en valor la feina del Consell Comarcal i els seus habitants i col·laborar amb ells com a mascota de la qualitat i la millora contínua de la recollida selectiva de paper i cartró”.

 
RECONEIXEMENT 2018

Des de l'àrea de Medi Ambient, es va participar en la segona edició d'aquest programa, sense cap cost per l'ens comarcal, facilitant a ASPAPEL tota la informació relativa a la gestió que es realitza amb els residus de paper i cartró, la qual s’avalua a través de diferents indicadors, identificant els punts de millora que progressivament es poden anar corregint. 
 
L’avaluació analitza 21 indicadors, distribuïts en cinc apartats: recollida del contenidor blau, recollides complementàries, informació i conscienciació ciutadana, regulació i planificació i resultats i traçabilitat fins al reciclatge final. Cada indicador es valora amb un barem i la puntuació màxima que es pot aconseguir és de 100 punts. Si bé l'any 2017 es van obtenir 68 punts, enguany s'han augmentat dues unitats, situant-se als 70 punts, a partir dels quals ja s'atorguen les tres Pajaritas.

De Catalunya també s'han guardonat amb tres Pajaritas a l'Ajuntament de Lleida, amb dos a l'Ajuntament de Barcelona, Sant Boi de Llobregat, Reus i el Prat de Llobregat, i amb una Pajarita a Eco-Equip de Terrassa. El lliurament de les 'Pajaritas Azules' 2018 va tenir lloc el passat 15 de març a Madrid. 

La certificació d’aquest programa permet auditar el servei i obtenir un millor control de la gestió del paper i cartró, el que serveix per augmentar la qualitat i eficàcia del treball que es desenvolupa en aquesta matèria, i, per tant, les administracions sotmeses a aquest control poden mantenir, incrementar o perdre aquest reconeixement traduït en "Pajaritas Azules".

MUNICIPIS GUARDONATS

Gairebé nou milions de ciutadans, que resideixen en les 36 entitats locals guardonades, veuen reconeguda la seva participació en el reciclatge, clau fonamental de l'èxit de la campanya. El programa està dirigit a municipis o agrupacions de municipis de més de 50.000 habitants. Entre els premiats aquest any hi ha municipis de molt diferents mides de tretze comunitats autònomes. Hi ha tres municipis de més de 500.000 habitants, una dotzena d'entre 200.000 i 500.000, onze d'entre 100.000 i 200.000 i deu d'entre 50.000 i 100.000 habitants.