Monfort (ICV) promourà la visió ecologista en totes les accions de l’Ajuntament

2011-04-21 18:00

Xavi Monfort, portaveu i candidat d'Iniciativa per Catalunya Verds de Figueres (ICV) ha explicat avui un dels eixos de la campanya d’ICV per internalitzar la visió ecologista en les actuacions i projectes que desenvolupi l’Ajuntament de Figueres, així com en els projectes d’iniciativa privada que es vulguin impulsar a la ciutat. Monfort ha remarcat que “el context econòmic no ens pot fer perdre de vista que la sostenibilitat segueix essent prioritària, i contemplar aquest aspecte és ara més necessari que mai, tant per la conservació de l’entorn com pel futur econòmic de Figueres”. El creixement de la ciutat ha de basar-se en la sostenibilitat i s’ha d’orientar a cohesionar el teixit urbà, els serveis i les activitats productives i comercials seguint el camí iniciat pel Pacte dels Alcaldes en matèria energètica i la Xarxa Mediambiental de l'Àrea Urbana de Figueres, mancomunant serveis, i estenent-lo a l’estalvi i l’eficiència en la gestió de recursos materials i econòmics. Per fer-ho viable, Monfort proposarà que s’ampliï el nombre de tècnics de l’Àrea de Medi Ambient per donar aquesta visió a la resta d’àrees de l’Ajuntament i s'iniciï un pla per desenvolupar, on sigui factible, una xarxa mancomunada de serveis amb els municipis de l'Àrea urbana de Figueres.

Monfort ha criticat que des de l’Ajuntament s’hagi fet un doble joc amb la sostenibilitat d’aparador: “d’una banda es construeixen i projecten més zones verdes sense tenir en compte el cost de manteniment que suposen, i de l’altra seguim regant-les amb aigua potable, sense haver fet res per reutilitzar l’aigua o usar la d’aqüífer, de la que en disposem al subsòl de Figueres” Monfort també ha criticat d’altres mesures d’aparador que el govern Vila ha vingut fent, sense tenir en compte l’impacte tant en l’ambient com en l’economia. L’exemple més clar és el soterrament de contenidors: “Ens hem gastat centenars de milers d’euros per un sistema que només redueix l’impacte visual sense tenir en compte els altres impactes, quan podíem haver instal·lat mampares de fusta cent vegades més barates, amb un manteniment més barat i amb un servei de recollida més ràpid i eficient”.

Així mateix, Monfort creu que no és sostenible basar el model econòmic en l’ús irracional dels recursos i matèries primeres, com és el projecte de Teatre de l’Aigua, una infraestructura que ben orientada podria prescindir completament de l’aigua i de l’energia necessària per a escalfar-la. Monfort ha afegit que calen noves idees que no siguin agressives amb l’entorn i que demostrin que Figueres vol ser, de debó, una ciutat sostenible, mantenint el camí iniciat des de 2007 amb l’entrada d’ICV i el regidor Richard Elelman al govern de la ciutat.