L'Oficina Comarcal d'Informació al Consumidor recomana adquirir productes de proximitat

2010-12-16 13:00

Des de l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor, de forma coordinada amb l’Agència Catalana del Consum, es fan públiques un conjunt de recomanacions, adreçades a tots els consumidors en general, a tenir en compte durant la campanya de les festes de Nadal i Reis que aquest any se centra en l’objectiu d’afavorir un consum responsable i adquirint productes de proximitat.

En aquest sentit es recorda el següent:

- A l’hora d’escollir els aliments que posareu a taula, escolliu els de producció local, és a dir, opteu per un consum de proximitat, consumiu productes i serveis fets en el vostre entorn territorial més proper, ja que d’aquesta manera ajudareu a reforçar l’economia local i a reduir la despesa energètica que produeix el transport de productes d’un continent a un altre.

- Teniu un coneixement més directe de la procedència dels productes, la qual cosa  us permet consumir amb més garanties de seguretat i qualitat.

- Exerciu un consum mediambientalment més sostenible, en reduir els costos energètics de transport dels productes procedents d’altres zones més allunyades.

- Ajudeu al manteniment de petites explotacions familiars, agràries i ramaderes, alhora que eviteu l’abandonament de zones forestals.

- Contribuïu al creixement i al desenvolupament del nostre país.  

D’altra banda també es recomana als consumidors tenir present la tria de productes de comerç just a partit dels següents raonaments:

- El comerç just basa la producció i comercialització dels seus productes en criteris ètics, socials i mediambientals que contribueixen al desenvolupament sostenible de les economies més desfavorides i empobrides dels països del sud del planeta.

- Els criteris del comerç just són els de pagar un preu just i un salari digne als productors, protegir els drets humans i laborals, rebutjar l’explotació infantil, no discriminar la dona, respectar el medi ambient i invertir els beneficis socials en el desenvolupament de la comunitat productora.

- Podeu trobar productes de comerç just, alimentaris, tèxtils i molts altres, a les botigues solidàries especialitzades en productes procedents de comerç just, a les botigues d’Internet de comerç just i també en alguns establiments comercials i grans superfícies.