L'Hospital de Figueres demana fotografies a la ciutadania per elaborar el llibre dels seus 700 anys

2013-06-03 10:00

L’Hospital de Figueres, que enguany compleix 700 anys de la seva fundació, busca fotografies de totes les èpoques, ja siguin antigues o més recents, que estiguin relacionades amb el centre, per ajudar a il·lustrar la seva trajectòria. Gràcies al finançament de diferents patrocinadors s’està treballant en l’elaboració d’un llibre que repassi els set segles d’història de l’entitat. D'ençà de la seva fundació, el 1313, l'Hospital de Figueres ha viscut diferents etapes però sempre ha estat estretament lligat a la ciutat i a l'evolució d'aquesta. 

El primer edifici de l'Hospital estava situat al carrer de la Jonquera (sobre el camí ral, direcció França), a tocar de l'actual plaça de l'Ajuntament. Es tractava d'un local molt petit i anys més tard de la seva fundació, es documenta que només disposava de tres llits (1557). 

Gràcies a una important donació a partir del 1608 l'Hospital es trasllada fora de les muralles arran del mal estat en què es trobava la construcció i pel perill de contagi de malalties, ja que el primer centre es trobava a dins dels murs de la ciutat. Aquest segon edifici, situat aproximadament a l'actual plaça Catalunya, va ser destruït el 1938 per un bombardeig durant la guerra civil espanyola. Amb l'Hospital inservible i fins que no va entrar en funcionament l'actual centre es va seguir prestant assistència en un local del carrer Monturiol. El 1943 es va posar la primera pedra del nou Hospital que va ser construït per Regiones Devastadas amb un grup de treball format en bona part per presos polítics. Fins al 1956 no ingressà el primer malalt a l'actual emplaçament de l'Hospital de Figueres, a la Ronda Rector Arolas.

A partir de l’acreditació del centre per part del departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya, l’any 1984, comença l’etapa que ens porta fins a l’actualitat, a l’hospital que coneixem avui dia. La Fundació Salut Empordà agrairà a les persones que vulguin col·laborar facilitant imatges que les facin arribar a hospitaldefigueres@salutemporda.cat, abans del 31 d’agost. També poden contactar a per telèfon al 972 677 481.