Les Agita de Figueres bequen 14 projectes

2010-05-26 17:48

Amb l’objectiu de fomentar la creativitat facilitant l’aparició, el desenvolupament i la consolidació de projectes artístics contemporanis a la ciutat de Figueres es varen crear el 2006 les Beques a la Creació i Ajuts a la Producció. Exhibició i Difusió de les Arts amb una dotació de 60.000 euros a repartir entre els projectes guanyadors.

Al termini de presentació d’aquesta edició que acabava el 2 de febrer de 2010 es varen presentar 102 projectes, dels quals 14 han estat seleccionats pels membres del jurat. La selecció d’aquests projectes a partir de criteris com la qualitat, la viabilitat econòmica, tècnica i gestora, l’originalitat, innovació i contemporaneïtat així com la relació i interès per la ciutat de Figueres i comarca ha estat realitzada per un jurat format per 9 membres, presidentciat per la Vicepresidenta primera del Consell Nacional de la Cultura i les Arts, la senyora Pilar Parcerisas.

La resta del jurat el conformen Anna Capella (directora del Museu de l’Empordà), Cristina Cervià (actriu i directora teatral), Dídac Lee (creatiu tecnològic figuerenc), Cristina Massanés (escriptora i periodista), Àngel Quintana (professor d’Història del Cinema de la UDG), Marc Timón (compositor i periodista) i Margarida Troguet (directora del Teatre Municipal de l’Escorxador de Lleida).

Reunit en primera convocatòria el dia 26 d’abril de 2010 i en segona convocatòria el dia 10 de maig de 2010 el jurat ha decidit atorgar les següents beques dins la IV convocatòria de les Beques Agita:
 

 

Projecte: Velocitat

Autor: Ivó Vinuesa.

Sinopsi: Projecte audiovisual que vol investigar en les múltiples percepcions de la fórmula V = e/t, a partir d’un seguiment de les obres del AVE a l’Alt Empordà. Velocitat mostra l’estranya convivència entre la transformació mastodòntica, a nivell del paisatge, de forma de vida, de canvi estructural d’un país, que escapa a la nostra percepció per la seva dimensió desorbitada.

Beca atorgada: 10.000 €

 

Projecte: Waltser Collection. Una col·lecció de passejos 

Autors: Amanda Díaz-Ubierna amb la producció d’Extraperlo i la Cie amanda pola

Sinopsi: Espectacle de petit format per a espais urbans que convida a l’espectador, a través de la presentació d’una col·lecció de passejos, a recórrer un carrer acompanyat d’una creació sonora que narra una breu successió de passos...

Beca atorgada: 9.000 €


Projecte: L’altre costat de la carretera

Autors: Raimon Solà, Eduard Arderiu, Hug Cirici, Francesc Solà amb la col·laboració de l’Associació Terrossos i La Creativa

Sinopsi: Curtmetratge documental sorgit a partir de l’exposició realitzada sota el mateix títol a Figueres el 2009 com a testimoni artístic de la quotidianitat i la cultura del poble gitano arrelat a Figueres, desmuntant tòpics i trencant barreres.

Beca atorgada: 6.000 €


Projecte: Ibie Okundaye

Autors: Marc Faro i Anna Teixidor

Sinopsi: Documental sobre Ibie Okundaye, la jove prostituta nigeriana de 19 anys que va morir atropellada a la carretera N-II, al terme de La Jonquera. Reconstruir el perible vital que la jove va fer des de Nigèria fins a Figueres. Investigar sobre les possibles pràctiques de vudú a Catalunya. Donar a conèixer la xarxa organitzativa que la comunitat nigeriana està creant per a desarticular xarxes de prostitució.

Beca atorgada: 5.000 €


Projecte: Pirouette en re menor

Autors: Irina Martínez i Joan Laporta en col·laboració amb Santiago Vilanova i Marco Domenichetti

Sinopsi: Espectacle interdisciplinari de producció contemporània que treballa amb la interacció multimèdia a temps real. Una ballarina i un músic crearan un espai escènic i un llenguatge visual i sonor que mitjançant les noves tecnologies podran complementar, argumentar, distorsionar per generar sensacions, imatges o il·lusions plantejades.

Beca atorgada: 4.000 €


Projecte: Figueres – París: 05 hores 30 minuts

Autors: Pau Faus en col·laboració amb Jean-Philippe Peynot

Sinopsi: Reflexió sobre 2 formes antagòniques d’entendre el desplaçament: la presència i la fugacitat en motiu de la propera posada en marxa del tram de tren d’alta velocitat entre Figueres i París. Dos fotògrafs sortiran caminant de les dues estacions i durant el temps que tardarà el tren (5 hores i 30 minuts) es documentaran metòdicament els 2 recorreguts, cada 5 minuts. Un diàleg entre 2 entorns urbans que malgrat estar més propers que mai presenten realitats molt diverses, com es podrà comprovar en la publicació que es realitzarà.

Beca atorgada: 4.000 €


Projecte: de difusió a través d’un videojoc: producció d’un videoclip i campanya de publicitat viral

Autors: Electrotoylets

Sinopsi: Produir un videoclip dels Electrotoylets amb estètica de videojoc i reconvertir tot seguit el videoclip amb un videojoc real per a la seva difusió viral a través d’Internet amb l’objectiu de divulgar a un públic jove i internacional la tradició musical catalana, sobretot la sardana i generar projectes de creació entre els artistes del camp de l’electrònica musical i el disseny gràfic i arts visuals.

Beca atorgada: 4.000 €


Projecte: Òxid

Autors: Gemma Palomar, Eleonora Dall’Asta, Jose Triguero i Pablo Meneu – Companyia Momo09

Sinopsi: Espectacle que combina les arts del circ amb la dansa i el teatre físic (physical theatre) la filosofia del qual és transmetre una història usant diferents arts escèniques mitjançant un pensament contemporani. La temàtica de l’espectacle tracta d’aprofundir en la naturalesa humana i en les seves reaccions més primàries.

Beca atorgada: 3.000 €


Projecte: Empremtes d’autor

Autor: Pere Bellès

Sinopsi: Materialització de maquetes ja analitzades i desenvolupades a l’escala real de la ciutat de Figueres per a formular preguntes i respostes de introspecció personal. Reflexions de 16 destacats professionals en diverses especialitats sobre el treball de Pere Bellès; treball basat en la recerca de les empremtes deixades per l'home damunt el territori on ha viscut. Empremtes creades per a complir una funció determinada

Beca atorgada: 3.000 €


Projecte: Turista a babord! (Franco, platja, toros i sangria)

Autors: Sebastià Roig i Jordi Puig

Sinopsi: Reportatge gràfic i literari amb textos escollits per Sebastià Roig i postals escollides per Jordi Puig, que narra el desembarcament del turisme massiu entre 1950 i 1979 a la Costa Brava i la reacció de la premsa del règim que no se'n sabia avenir.

Beca atorgada: 3.000 €


Projecte: Viatge a la tardor

Autors: Companyia El paller

Sinopsi: Espectacle que realitza l'estudi sobre la velocitat del moviment d'una persona i a la vegada sobre com la condiciona en el seu entorn. És el viatge real a l’interior d'una persona de la mà de l'escolta i el silenci del moviment mitjançant un espectacle de dansa al carrer.

Beca atorgada: 3.000 €


Projecte: L’orquestra dels luthiers drapaires

Autors: Associació Cultural Telenoika – Olga Solà, Xavier Viadé, David Sarsanedas i Santi Vilanova

Sinopsi: L’orquestra de Luthiers drapaires és una banda de música formada per escàners, ràdios, teles, ferros... instruments construïts durant els tallers de reciclatge de deixalles tecnològiques que passen a formar part d’una orquestra que acull tot tipus d’objectes reciclats amb finalitats creatives. La finalització dels instruments portarà a un espectacle musical i audiovisual basat en la interpretació d’aquestes andròmines electromecàniques a Figueres.

Beca atorgada: 2.000 €


Projecte: Quimera

Autors: Genís Carreras, Marc Bernatallada, Aleix Planas, Ruben Lojo i Martí Colomer

Sinopsi: La creació d’un espai digital de creació artística. Un web on els usuaris puguin elaborar il·lustracions col·lectives gràcies a les noves tecnologies, i es puguin relacionar entre ells mitjançant el model de les xarxes socials actuals.

Beca atorgada: 2.000 €


Projecte: Mondo aereo 

Autors: Alessandra Patrucco amb Celeste Alías, Diana Palau, Ariana Barrabés, Pablo Selnik, Cecília Giménez, Rubén Fernández, Marta Valero, Esther Condal i Catalina Moll.

Sinopsi: Mondo aereo és un grup vocal que treballarà sobre la recerca vocal i el so a nivell individual i/o col·lectiu a través de la dinàmica de les improvisacions col·lectives. Al final del procés creatiu vindrà la posada en escena amb un espectacle on els improvisadors vocals es troben, parlen i es miren construint paisatges sonors que evoquen imatges

Beca atorgada: 2.000 €