L'alcaldessa de Roses exposa la problemàtica del 'top manta' al president de l'ACM

2018-08-20 12:30

L'alcaldessa de Roses Montse Mindan considera que el "top manta" és un veritable mal de cap per a l’administració local, ja que és qui pateix directament i de forma més propera els efectes d’aquesta activitat il·legal. "S’ha deixat sola a l’administració local davant un problema que té moltes afectacions, tant econòmiques, socials, d’integració i fins i tot penals. Per tot això l’administració local no hi pot fer front" ha explicat Mindan.

L'alcaldessa ha exposat la problemàtica al President de l’Associació Catalana de Municipis David Saldoni avui dilluns. Aquest és un problema que cada cop afecta a més municipis, especialment de costa. Durant la reunió han posat de manifest que si existeix una solució, ha de venir del treball conjunt de les diverses administracions, però també de la implicació ciutadana, la conscienciació dels consumidors, i també de la voluntat dels manters de trobar una sortida personal diferent per ells mateixos.

En aquest sentit, ambdós han coincidit en la necessitat de convocar una nova reunió interinstitucional liderada pel Síndic de Greuges, tal i com va programar el mateix Síndic durant la darrera reunió celebrada al juliol, per tal de poder avaluar el creixement desmesurat d’aquesta activitat, i posar totes les eines necessàries perquè la temporada que ve, sigui millor que aquesta. Aquest fet, no es pot solucionar només amb actuacions policials, juntament amb totes les iniciatives que han pres els diversos municipis afectats, sinó que requereix d’una política d’estrangeria que obri la porta als manters a no viure en la marginalitat, una política social que en fomenti la inclusió, així com una política de comerç i penal que aturi les falsificacions. En tots aquests àmbits, els ajuntaments hi som i hi serem, perquè volem contribuir a que tots els ciutadans dels nostres municipis tinguin una vida digne, però amb respecte a les normes i convivència ciutadana.

L’alcaldessa de Roses, Montserrat Mindan, agraeix el suport i la implicació manifestats per l'Associació Catalana de Municipis, i considera que: “ha arribat el moment d'actuar des de tots els àmbits possibles en la solució definitiva d'un problema que ha adquirit una envergadura inassumible per part dels municipis afectats i que, veient l’extraordinària evolució que ha experimentat en els darrers anys, juntament amb l'arribada continuada d'immigrants, es preveu augmenti encara més, podent-se estendre a un gran nombre de poblacions, més enllà de les costaneres. La solució només serà factible amb el treball conjunt, coordinat i en la mateixa direcció per part de les diferents administracions i estaments implicats".

Per la seva banda, el President de l’ACM, David Saldoni, ha manifestat que: “aquest és un problema molt important que afecta a molts municipis, i és un clar exemple de les disfuncions competencials que tenim al nostre país, ja que qui pateix principalment el problema són els ajuntaments, però al mateix temps són els que tenen menys eines per poder-hi fer front”. Així mateix ha dit que: “esperem la convocatòria de la reunió programada pel Síndic, i que ens marquem un cronograma d’accions a portar a terme, per part de totes les administracions i col·lectius, i l’any que puguem comprovar-ne la disminució”.