La Regió Sanitària de Girona ha registrat més de 7.000 ingressos hospitalaris en el primer any de coronavirus

2021-03-12 12:30

El virus SARS-CoV-2 i la malaltia que desenvolupa, la COVID-19 es van detectar a la Regió Sanitària de Girona el 28 de febrer del 2020 i des d’aleshores els professionals del sistema sanitari s’han bolcat en l’atenció a les persones afectades pel coronavirus i en fer proves per detectar nous contagis. Un any després, el balanç de la pandèmia a Girona ha deixat 58.306 contagis, dels quals s’han lamentat 1.965 defuncions.

Des del març del 2020, els hospitals de la Regió Sanitària han registrat 7.039 ingressos de persones afectades per coronavirus. D’aquests, 1.013 han estat derivats a les unitats de crítics i semicrítics, el que representa el 14,3% de les hospitalitzacions. En el conjunt de la pandèmia, el dia de més ocupació de pacients COVID-19 va ser el 5 d’abril ‑durant la primera onada‑ quan hi havia un total de 654 persones ingressades, 105 de les quals estaven en una situació crítica. El dia amb la màxima ocupació de pacients crítics i semicrítics va ser tres dies després, el 8 d’abril, amb 108 llits ocupats per pacients COVID-19. Aquell mateix dia també es va registrar un pic diari de 33 defuncions.

En relació a la segona onada, el màxim d’ingressos es va produir el 9 de novembre amb 439 persones hospitalitzades, 39 d’elles a la unitat de crítics. Va ser també durant la tardor passada quan es va registrar un pic en el nombre de contagis a la Regió Sanitària de Girona, amb 904 positius diaris informats el 23 d’octubre.

Per últim, respecte a la tercera onada –en la que encara ens trobem‑, l’11 de gener ha sigut el dia amb major nombre de persones ingressades als hospitals del SISCAT, 362 en total, 43 dels quals pacients crítics o semicrítics. La tercera onada es va enllaçar amb el tancament de la segona i, per tant, es va iniciar amb unes dades d’ingressos més elevades que en altres episodis.

Tot i això, s’observa com en cadascuna de les onades, el màxim de pacients ingressats s’ha anat reduint  de tal manera que el pic detectat el gener és menys de la meitat dels 654 hospitalitzats el 5 d’abril passat. L’alta ocupació de llits crítics durant la primera onada va  obligar aturar pràcticament la totalitat de l’activitat no relacionada amb el coronavirus, mentre que en les dues onades posteriors s’ha pogut mantenir part de l’activitat hospitalària.

Pel que fa als professionals sanitaris, el 4 d’abril és el dia en què hi ha hagut més nombre de treballadors aïllats: 489 positius i 171 en quarantena preventiva, que en aquell moment estaven pendents de resultats. El pic dels sanitaris positius confirmats es va produir pocs dies després, el 9 d’abril, amb 548 professionals sanitaris contagiats. L’arribada de la vacuna ha permès reduir els contagis en aquest col·lectiu i aquest dijous eren 14 els sanitaris positius.