La Federació d'Hostaleria té bones perspectives per Setmana Santa, sempre i quan, no s’imposin noves restriccions

2021-03-25 13:00

La Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, malgrat la situació incerta a la qual viu el sector, atès a la pandèmia de la COVID-19, fa una previsió d’ocupació hotelera de les vacances de Setmana Santa (que inicien dissabte 27 de març al dilluns 5 d’abril).

Els hotels del litoral gironí, durant el període de Setmana Santa, preveuen obrir el 60% a la Costa Brava Centre, a l’interior de l’Alt Empordà el 100%, i a les poblacions costaneres el 60%. No obstant, a la Costa Brava Sud, només hi haurà un 10% dels hotels oberts.

A les zones d’interior i del Pirineu gironí, es preveu que obrin un 100% dels hotels de la Garrotxa i el Ripollès i un 85% de la Cerdanya. A la ciutat de Girona i a les seves rodalies aixecaran persianes el 60% dels hotels.

Respecte al turisme rural el 90% de les cases s’obriran per Setmana Santa i les que no ho faran és per una qüestió d’aforament, ja que la limitació del grup bombolla no s’adapta a la capacitat de les cases entre 15 i 20 places.

Pel que fa als establiments de restauració, generalment a tota la província de Girona es preveu que el 90% obrin durant la Setmana Santa.

Dades d’ocupació hotelera

A les zones costaneres de la província de Girona s’espera una ocupació hotelera entre el 70% i el 80% a la Costa Brava Centre, entre el 60% i el 70% a l’Alt Empordà i pel que fa a la Costa Brava Sud les ocupacions són molt incertes i testimonials, ja que necessiten de l’arribada de turistes provinents d’altres països que representen el 80% del total dels arribats.

A les zones d’interior i del Pirineu gironí, les ocupacions es situen entre el 90% i el 95% a la Garrotxa, excepte al centre d’Olot que és del 60%, al Ripollès entre el 80% i el 90% i a la Cerdanya oscil·la entre el 60% i el 70%. Quant a Girona ciutat i a les seves rodalies s’espera una ocupació del 66%.

Les dades esmentades són globals de tot el període que engloba la Setmana Santa, però els dies amb més ocupació seran del dijous 1 fins al dilluns 5 d’abril.

Les cases de turisme rural tindran una ocupació del 90%.

Estada

La mitjana d’estades del visitant a la província de Girona és entre 2 i 3 dies.

Perfil del turista

A condició que el confinament a Catalunya és perimetral i que els països de la Unió Europea apliquen restriccions, el client serà de proximitat, majoritàriament de Barcelona ciutat i de les seves rodalies, tot i que també s’esperen en un 15% visitants de la Catalunya Central, de la mateixa província de Girona, Lleida i Tarragona.

Demandes del sector de l’hostaleria gironina

La Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona juntament amb les seves onze associacions que la formen demanen al Govern de la Generalitat de Catalunya el següent l'aAmpliació del percentatge d’aforament als interiors dels restaurants al 50% en comptes del 30%, permetre que els restaurants puguin oferir el servei del sopar fins a les 22 h, per tant incrementar l’horari del toc de queda a les 23 h, com en d’altres comunitats autònomes. Permetre que les persones d’altres països de la Unió Europea o mundials vacunades puguin viatjar a Catalunya amb un certificat de vacunació, sense haver d’esperar a l’elaboració del passaport de vacunes europeu. El Govern de la Generalitat ha de treballar en mesures estables, clares i concises de cares a la temporada d’estiu, i ho ha de fer de forma immediata. Els empresaris i empresàries d’aquest sector ja no poden continuar més amb aquesta incertesa.