La Diputació aprova les bases per a subvencions a projectes culturals i d’acció social

2014-11-24 13:00

El Ple de la Diputació ha aprovat inicialment i per unanimitat les bases específiques reguladores de subvencions per a diversos projectes culturals i socials. En concret, l’adreçat als museus de comarques gironines, amb una partida de 420.000 €, i a entitats d'acció social, amb una partida màxima de 400.000 €. Al mateix temps, el Ple també va aprovar les bases reguladores del funcionament del catàleg virtual d’arts en viu “Escènics”.

L’objectiu de les de subvencions per al foment de projectes culturals als museus de les comarques gironines és afavorir la realització de projectes culturals que incideixin en diverses línies estratègiques. Aquestes línies són: fomentar el coneixement i difusió del patrimoni cultural, acostar els museus a la societat, innovar per atreure nous segments de població i desenvolupar projectes que tinguin la finalitat de potenciar els museus per expandir el turisme cultural. Els beneficiaris són els museus gironins que formen part de la Xarxa de Museus Locals de Catalunya, que actualment en són 28. El vicepresident i diputat de l’Àrea de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social, Xavier Soy, ha ressaltat la gran tasca que s’està fent  dins la xarxa. “Cada cop s’està consolidant més”, ha dir Soy, conscient que amb aquesta convocatòria “ fem un pas endavant per a la coordinació i l’impuls dels nostres museus”. Ha recordat que ara s’està treballant en mesures d’accessibilitat als museus. “Treballem en xarxa i això és en benefici de tots”, ha conclòs. La Xarxa és una iniciativa de la Diputació de Girona i la Generalitat per unir esforços de programació i gestió en l'àmbit museístic de les comarques gironines. Des del 2009 s'han signat diversos convenis específics que han permès concretar el sistema de subvencions de les dues institucions als museus registrats.

La finalitat de les subvencions per a despeses de projectes d’inversió a entitats d’acció social és donar suport al tercer sector i enfortir l'acció social a les comarques gironines. Els ajuts van destinats a entitats que treballin per la cura de persones amb discapacitats i/o trastorns mentals, i a entitats que atenguin joves menors d'edat amb la finalitat que s'insereixin socialment i professionalment. “Amb aquesta convocatòria fem un esforç extraordinari”, ha dit Soy, que ha afegit: “són projectes molt necessaris i, al mateix temps, donem un impuls a la feina del tercer sector”.

El catàleg “Escènics”

La Diputació és conscient de la importància del catàleg “Escènics” per als grups d’arts de les comarques gironines. En aquest sentit, ara s’ha fet un pas endavant de cara a millorar-lo. “Escènics” és una eina que serveix com a intermediació entre els creadors i els programadors culturals a través del catàleg en línia. Els creadors artístics guanyen pel fet que poden consolidar i facilitar la continuïtat dels seus grups i espectacles dins del catàleg. I els ajuntaments guanyen pel fet que a l'hora de determinar la seva programació poden ser més flexibles ja que tenen més possibilitats per triar activitats. Durant l’any 2014, el catàleg comptava amb 799 espectacles. “És una bona fórmula, ja que gràcies al catàleg molts grups de les comarques aconsegueixen contractes”, ha assenyalat Soy.

Foto: Martí Artalejo