La cafeteria-restaurant de l’Hospital de Figueres rep l’acreditació AMED per promoure la dieta mediterrània

2014-03-14 14:00

Aquest matí la cafeteria-restaurant de l’Hospital de Figueres ha rebut la certificació AMED de l’Agència Catalana de Salut Pública que l’acredita com a promotora de la dieta mediterrània. La presidenta de la Fundació Salut Empordà, Marta Felip, ha rebut l’acreditació de mans del director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya a Girona, Lluís Picart. Acompanyats, entre d’altres, pel director d’Emporhotel, l’empresa que  gestiona aquest establiment, Miquel Ortega.

La cafeteria-restaurant de l’Hospital de Figueres està gestionada per Emporhotel des del gener de 2013. Aquesta Agrupació d’Interès Econòmic (AIE) és fruit de l’aliança de l’FSE amb Serveis de Salut del Baix Empordà. L’any passat es varen servir més de 44.000 àpats. Entre els plats que se serveixen i que formen part de la dieta mediterrània hi podem trobar verat en escabetx, brotxeta de sardines, peix i carn a la planxa, bufet d’amanides, verdures i llegums variades. Els menús permeten triar entre 4 primers i 3 segons, un dels quals sempre és peix.

La cafeteria-restaurant de l’Hospital de Figueres és el tercer establiment acreditat de Figueres i el quart centre hospitalari de la Regió Sanitària de Girona que rep aquesta certificació, després dels menjadors laborals de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles, acreditat l’any 2010, l’Hospital de Palamós (Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà) acreditat l’any 2011 i l’Hospital Sant Jaume d’Olot acreditat l’any 2013.

Programa AMED

L’objectiu del programa AMED, liderat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, és promoure l’alimentació mediterrània i l’oci actiu en els establiments de restauració, en especial els de menú diari, ja que un 31% de la població adulta catalana menja fora de casa més d’una vegada a la setmana.

Els restaurants acreditats estan senyalitzats amb un adhesiu a l’exterior que els identifica com a establiments AMED. Per aconseguir aquesta acreditació, els establiments han de complir una sèrie de requisits com garantir que un 25% de l’oferta de primers plats siguin a base de verdures, hortalisses o llegums, incloure a l’oferta de segons plats un 50% de peix o carn magra. Pel que respecta a les postres, oferir de làctics de baix contingut en greix i fruita fresca i, a més, oferir algun producte integral a la carta i utilitzar oli d’oliva per amanir i preparar els plats, per amanir preferiblement oli d’oliva verge o verge extra.