Julieta Venegas i Obrint Pas encapçalen el Festival de Cadaqués amb 22 actuacions

2013-06-25 14:00

La 42ena edició del Festival Internacional de Música de Cadaqués, que s'ha presentat aquest dijous se celebrarà del 3 al 18 d'agost i proposa un total de 22 actuacions de les quals 8 són de pagament i la resta gratuïtes. Hi destaquen noms com Julieta Venegas (7 d'agost), Obrint Pas (9 d'agost) i Sanjosex amb Chicuelo (11 d'agost).

Un any més, el plantejament del festival és representar l’eclecticisme i l’amalgama de tendències que han enriquit aquesta cita, una de les més arrelades de la Costa Brava, al llarg dels seus 42 anys d’història. Els concerts estan adreçats, sobretot, a la gent que viu, estiueja o visita Cadaqués durant la primera quinzena d’agost. 

L'edició d'aquest any segueix la línia de contenció dels dos darrers anys tot i que, segons ha declarat l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, "hem aconseguit una programació per a tots els públics i fer concerts cada dia perquè Cadaqués sigui una festa musical constant". Així mateix, el coordinador del festival, Xavi Fortuny, ha assegurat que "durant 15 dies la gent tindrà la sensació de viure dins el festival". 

L’Església de Santa Maria de Cadaqués –on va néixer el festival als anys 70- serà el punt d’inici i de cloenda del festival i acollirà, com a actuació destacada, la de l’Orquestra de Cadaqués en el seu 25è aniversari, amb el director Sir Neville Marriner i l’excepcional violinista ucraïnès Valery Sokolov; la reconeguda pianista coreana Sonya Bach, i un concert d’orgue i violí a càrrec de Josep Maria Mas i Bonet i Josep Maria Manresa Aguiló, que inclou l’estrena d’una peça d’Anna Bofill Levi, composada expressament per a l’orgue de l’Església de Santa Maria, un dels més antics de Catalunya.

Un any més, a l’escenari de Sa Conca, un dels més encantadors de la Costa Brava, tindran lloc els concerts de major format: Julieta Venegas, Obrint Pas, en la seva gira acústica de comiat, i Sanjosex i Chicuelo, són les propostes més destacades d’aquest espai. Per la bona acollida que va assolir l’any passat, repeteix l’escenari de Perafita- Celler Martin Faixó, amb un concert-degustació amb Sara Pi, un dels valors emergents de l'escena jazzística i de la música negra de casa nostra. 

El festival també compta amb una gran varietat de propostes gratuïtes en diversos espais emblemàtics de la població, amb concerts adreçats a tot tipus de públic, com familiars amb Els Migrasons, gospel amb The Sey Sisters, música adolescent i festiva amb Acció o una proposta original amb l’Orquestra Fireluche i els seus instruments de joguina. 

El festival també se suma a l’any Espriu amb el projecte Viu Espriu, un espectacle de poemes musicats de l’autor a càrrec de diversos músics i amb l’actriu Sílvia Bel. L'organització ha optimitzat recursos per mantenir un festival de qualitat i amb activitats per a tots els gustos i ha ajustat al màxim la relació qualitat preu en els espectacles de pagament, que oscil·len entre els 12 i els 45 euros. La proliferació dels concerts gratuïts és fruit del desig de l'Ajuntament de Cadaqués de fer arribar la cultura a totes les franges socials i poder tenir un festival que miri cap a dins. Figueres ha destacat que "malgrat la crisi, cada any aconseguim nous patrocinadors". 

El cartell d'aquesta edició s'ha encarregat al tàndem artístic format pel pintor i fotògraf alemany Daniel Zerbst, establert a Cadaqués des de fa 20 anys, i el fotògraf rus Ralph Zeta, que han realitzat un collage basat en els personatges del Mag d'Oz, en una de les poques ocasions en què s'ha utilitzat aquesta tècnica en el cartell del festival.