El reconegut cirurgià Josep Roig nou cap d'aquest servei a l'Hospital de Figueres

2012-05-22 15:00

El nou cap del Servei de Cirurgia de l’Hospital de Figueres és el Dr. Josep Roig García, expert cirurgià reconegut a nivell de l’Estat Espanyol, un dels pioners en l’aplicació de la tècnica laparoscòpica a la cirurgia esofagogàstrica de forma rutinària a l’Estat. Una operació d’alta complexitat per la dificultat d’intervenir la zona de l’esòfag. 

L’any 2007, a la Universitat de Pittsburg, Pennsilvània, va acabar de “perfeccionar els diferents passos que s’han de seguir per poder fer aquestes tècniques de cirurgia laparoscòpica a l’esòfag”, explica Roig. El mateix any va assolir el càrrec de director Mèdic de l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona, responsabilitat que va exercir durant vuit mesos i que va compaginar amb l’activitat assistencial. 

Roig, que continua en actiu a l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, fa dos mesos que s’ha fet càrrec del Servei de Cirurgia de l’Hospital de Figueres. En aquests moments, com a bon coneixedor dels dos centres, treballa per optimitzar les possibilitats de l’hospital empordanès i utilitzar tot el potencial de què disposa.

Buscant el millor encaix de les prestacions dels dos centres i coordinant-ho de manera que l’Hospital de Figueres es faci càrrec de tots els processos que pugui assumir per nivell assistencial i no els hagi de derivar al centre de referència. Així doncs, un dels objectius és incrementar l’activitat en certes patologies que poden ser tractades a l’Hospital de Figueres i que actualment es traslladen a d’altres centres. Roig explica que “conèixer tot el potencial de l’Hospital de Figueres ens permetrà fer processos que d’entrada es deriven i donar un millor servei a l’usuari”, que guanyarà en proximitat i rapidesa. 

En aquesta línia, l’Hospital de Figueres també podrà atendre pacients que “necessiten un tipus de tractament específic que s’ha de fer en un centre de més alt nivell, però que la resta del seguiment de la malaltia la poden fer més a prop de casa”. Per exemple, en patologia oncològica poden haver-hi operacions que pel seu risc o complexitat s’hagin de derivar, però la resta del procés (estudi, tractament quimioteràpic i recuperació) es pot dur a terme al centre sanitari empordanès, amb els avantatges que això comporta per al pacient i la família. 

Aquesta optimització de les prestacions del Servei Quirúgic de l’Hospital de Figueres no només contempla les intervencions programades, sinó també les d’urgència. “El centre té capacitat d’incrementar el nivell de cirurgia que s’està fent a través d’Urgències, al llarg de les 24 hores d’assistència”.