Presenten el projecte del nou pont sobre el riu Manol entre Vilafant i Borrassà

2021-08-13 14:15

El saló de sessions de la Diputació de Girona ha estat l’escenari aquest divendres al matí de la presentació del projecte de condicionament d’una part de la GIP-5129, integrada en la xarxa de carreteres de la corporació. Es tracta d’un tram d’1,1 quilòmetres entre Vilafant i Borrassà, que preveu la construcció d’un nou pont sobre el riu Manol. El Ple de la Diputació va aprovar definitivament aquesta actuació en la sessió d’aquest òrgan del juny passat.

En l’acte, hi han participat el diputat de Xarxa Viària, Jordi Xargay; l’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, i l’alcalde de Borrassà, Ferran Roquer. Tots ells han coincidit a destacar la necessitat d’aquesta obra, que ha de permetre alliberar el nucli urbà de Vilafant de trànsit i millorar-ne substancialment l’accessibilitat al seu entorn, sobretot a Borrassà.

El projecte preveu que la carretera modifiqui el seu recorregut actual, en suprimir els revolts més tancats i el gual existent sobre el Manol a la seva entrada a Vilafant, sota el viaducte de l’autopista AP-7. En aquest sentit, s’ha dissenyat un traçat nou, que inclou la construcció d’un pont i que anirà a enllaçar directament a la N-260, a través d’una rotonda que regularà el trànsit a l’entrada del municipi i en millorarà la seguretat. Aquest pont, de 120 metres, permetrà evitar els talls per inundació que afecten el gual quan plou.

“La Diputació és l’ajuntament d’ajuntaments; per això estem molt satisfets de poder ajudar Vilafant i Borrassà a millorar les seves connexions. Aquesta era una actuació llargament reivindicada per als municipis de Vilafant i Borrassà, en la qual hem treballat tots junts, amb consens i bona sintonia, per tirar endavant el projecte”, ha destacat el diputat de Xarxa Viària, Jordi Xargay, que ha recordat que, “en dies de pluja intensa, el pas sobre el riu Manol quedava tallat, la qual cosa suposa un perill i un problema per a la mobilitat”.

L’alcaldessa de Vilafant, Consol Cantenys, ha remarcat que “aquesta és una intervenció llargament reclamada” i ha recordat que va superar “els processos de participació ciutadana i informació pública sense que en cap moment hi hagués cap al·legació”. Sobre el gual existent sobre el Manol, hi ha afegit: “És un punt molt perillós, més d’un cotxe ha anat Manol avall. Si s’havia de millorar algun punt, era aquest”.

Per la seva part, l’alcalde de Borrassà, Ferran Roquer, ha destacat l’evidència que es tracta d’una carretera que “per la seva morfologia, no està adaptada a les circumstàncies actuals. Els ajuntaments ens hem vist en l’obligació de demanar a l’administració actuant, que en aquest cas és la Diputació, que l’adapti al segle XXI, sobretot per preservar la vida i la seguretat de les persones”.

El projecte de condicionament d’aquest tram de la GIP-5129, amb la construcció del nou pont sobre el riu Manol, té un pressupost de 2.846.612,05 euros. Està previst que l’obra, un cop hagi superat els processos de contractació i adjudicació, es comenci a executar principis del 2022. Té un període d’execució de catorze mesos.

Aquest projecte ha aixecat les veus en contra de la plataforma "No a la variant de Vilafant" que compta amb el suport de la IAEDEN, Naturalistes de Girona i Amics del Manol.