El Govern de la Generalitat anuncia les noves mesures preses per frenar el 'repunt' de la pandèmia

2020-12-18 14:30

Les noves mesures preveuen la modificació d’horaris i aforaments en els espais on es produeix més interacció social, “així com una limitació de la mobilitat que es mantindrà fonamentalment en l’àmbit comarcal”, ha explicat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès en una roda de premsa conjunta amb la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, des del Palau de la Generalitat. Es tracta, segons ha afirmat, d’indicacions que pretenen ser el “màxim de quirúrgiques i efectives possible per tal d’evitar mesures extremes”, i que busquen adaptar-se a l’actual situació “sanitària, econòmica, social i també emocional de la ciutadania, que es troba molt esgotada després de mesos de pandèmia”.

El vicepresident ha tornat a fer una crida a la responsabilitat ciutadana, ja que “com a societat no podem acceptar que es normalitzi la tragèdia i que les xifres de morts acabin sent un peu de pàgina als diaris o als telenotícies”. Per això, ha insistit que “hem de ser el màxim d’autoexigents i seguir les mesures, no només per complir una norma, sinó per protegir-nos a nosaltres i a la gent que estimem”. “No podem rendir-nos. Per això, al costat de les actuacions preventives, de detecció i de reforç assistencial, és imprescindible la col·laboració ciutadana i la màxima responsabilitat”, ha reblat.

La vigència de les mesures s’estendrà fins el proper 11 de gener, amb excepcions concretes pels dies festius. En aquest sentit, Aragonès ha informat que el departament d’Interior portarà a terme un pla de control en establiments oberts al públic, “no tant amb una voluntat sancionadora, sinó per donar sentit a l’actuació de la majoria d’establiments que compleixen escrupolosament les indicacions”. A més, ha anunciat que el Govern preveu ampliar en els propers dies les mesures de suport econòmic als sectors més afectats per les restriccions, “i remourem cel i terra per tal que totes les administracions posin els recursos necessaris per salvar empreses i llocs de treball alhora que protegim la salut”, ha conclòs.

Per la seva banda, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha reconegut que “som en una fase crítica”, i que el seguiment molt acurat de les dades i avaluant els pronòstics, ha obligat l’Executiu a prendre “decisions amb rigor i amb total transparència” amb “mesures més efectives” per fer front al control de la pandèmia i a les seves conseqüències.

La consellera de la Presidència ha anunciat que tot aquest paquet de mesures entraran en vigor a partir del proper dilluns 21 de desembre i fins el proper dilluns 11 de gener. Amb tot, totes elles seran revisades el proper 28 de desembre.

No obstant, tan el vicepresident com la consellera han insistit que l’Executiu està “amatent a l’evolució d les dades” i han explicat que aquesta revisió del 28 servirà “per veure si cal reforçar les mesures, en el cas que les dades evolucionin a pitjor, o podem seguir fins a l’11”, ja que cal un marge per observar com evolucionen les dades epidemiològiques amb aquesta nova resolució. “No podem descartar cap escenari i no podem especular”, ha conclòs la consellera.

La consellera Budó ha estat l’encarregada d’anunciar les mesures concretes que s’han pres pel que fa a l’activitat social, la mobilitat, l’activitat de diversos sectors econòmics, i les activitats nadalenques, entre d’altres.

Activitat social

La consellera de Presidència ha demanat que “sempre que sigui possible, es mantingui la bombolla de convivència i prou” i ha explicat que “les activitats socials estaran limitades a 6 persones com a màxim”. De manera excepcional, “els dies festius”, és a dir, el 24, 25, 26 i 31 de desembre i els dies 1 i 6 de gener, “les trobades podran ampliar a un màxim 10 persones, sempre i quan, com a molt coincideixin un màxim 2 bombolles de convivència”.

Mobilitat

En relació a la mobilitat, han deixat clar que es continua amb el “perímetre tancat al conjunt de Catalunya”, excepte per visites a familiars o a gent propera durant aquests dies de Nadal. I, en quant a “la mobilitat dins del territori català queda restringida la mobilitat a l’àmbit comarcal tota la setmana fins el dia 11 de gener”. Així doncs, han explicat que aquest confinament comarcal tindrà una excepció, quan una bombolla de convivència vagi a casa d’un familiar o persona propera, es desplaci a una segona residència, o vagi a un establiment hoteler o casa rural.

Tot plegat, s’haurà de fer “complint amb el confinament nocturn”, des de les 10 del vespre fins a les 6 del matí, “llevat de la nit de nadal i la nit de cap d’any”, quan el confinament començarà a la 1 de la matinada i a excepció també de “la nit de reis”, amb un confinament començarà a les 11 de la nit.

A banda, i pel que fa a la zona transfrontera entre Andorra i l’Alt Urgell, la consellera ha explicat que s’assimilarà a una sola comarca, de manera que es permetrà la mateixa  mobilitat entre aquests territoris de la mateixa manera que es fa a nivell comarcal, tal i com havien reclamat les autoritats dels dos territoris. 

Regulació de les activitats i sectors econòmics

La consellera de la Presidència ha volgut deixar clar que tot allò que afecta a les activitats i als sectors econòmics, “té una relació directe amb la nostra interacció social i amb la nostra mobilitat”. Per això, i amb l’objectiu de reduir-les, l’Executiu ha resolt en relació a l’hostaleria i la restauració que “a partir de dilluns s’establiran noves restriccions horàries”.  Així doncs, “bars i restaurants podran obrir al públic per servir esmorzars i dinars, i per tant tindran permesa l’obertura en 2 franges horàries: de les 7:30 a les 9:30 del matí, i de les 13:00 a les 15:30 hores”.

També i tal com estava fixat fins a data d’avui, els establiments que facin menjar per emportar, també podran servir sopars en aquesta modalitat des de les 7 de la tarda fins a les 10 del vespre, al mateix establiment, i fins a les 11 de la nit, en el cas del servei a domicili, tal i com es feia fins ara.

D’altra banda, Budó ha insistit en la necessitat que bars i restaurants segueixin complint amb les mesures establertes pel que fa a l’aforament interior d’un 30% a l’interior,  4 persones per taula amb l’excepció de que si es tracta d’una bombolla de convivència,  i la separació entre taules. A banda, ha subratllat també la obligatorietat d’utilitzar la mascareta sempre que no es mengi o begui, entre plat i plat, quan es parli, o s’esperi el servei. Totes aquestes mesures també són d’obligat compliment a les terrasses.


Sector del Comerç

Els comerços i centres comercials podran continuar oberts amb les mateixes limitacions d’aforament que hi havia fins ara, però ha anunciat la restricció que afectarà a gimnasos i establiments de restauració situats en centres comercials que hauran de tancar. Tot plegat, amb l’objectiu de reduir la interacció social i evitar les aglomeracions.

També es mantindrà l’obertura de les instal·lacions i equipaments esportius que estiguin a l’aire lliure, amb un aforament del 50%, tal i com estava permès fins ara. I en quant als equipaments esportius en espais tancats, es mantindrà l’aforament màxim del 30% i amb cita prèvia. I, com a novetat, excepte de les activitats aquàtiques, qualsevol activitat física que es faci en un gimnàs s’haurà de poder fer  amb mascareta, de manera que les activitats físiques d’alta intensitat que s’han de fer sense mascareta, només és podran fer a l’aire lliure.

Finament, i en relació a les activitats culturals, continuaran obertes amb un aforament del 50%, sempre i quan no sobrepassin les 1000 persones.


El Nadal i els nens i nenes

També en clau nadalenca, la consellera ha explicat que l’evolució actual de les dades suposarà que no hi hauran patges reials recollint les cartes dels nens i nenes i que aquests les hi hauran de fer arribar per via telemàtica, per correu electrònic, o whatsapp o mitjançant les bústies de correus o les bústies que es puguin habilitar a tal efecte. I, en aquest mateix sentit, ha explicat que s’està treballant també des del món local i Protecció Civil per unes cavalcades de reis més estàtiques i menys dinàmiques.

 

Calendari escolar

La consellera ha ratificat que el curs escolar es reprendrà el dia 11 de gener en comptes del 8 de gener, com estava previst, amb l’objectiu de tenir uns dies de marge per poder detectar eventuals casos de contagi durant les festes, i evitar així la seva interacció amb el seu grup bombolla lectiu, ja que ha dit, “aquest temps és or”.

I finalment, es mantenen les mesures en quant als centres de culte, del 30% d’aforament i un topall màxim de 1.000 persones.


Recomanació del teletreball

La consellera ha aprofitat també la seva intervenció per “seguir recomanant el teletreball sempre que sigui possible”, ja que d’aquesta manera “es reduirà molt la mobilitat al nostre país” i ha subratllat que “aquest ha de ser un compromís de país, un compromís de tots: d’empreses, de sindicats, de treballadors i que sempre i quan es pugui  produir el teletreball, es faciliti”, ja que suposa que molta gent es retiri de la mobilitat i permet “sumar en la lluita contra la Covid-19”.

També han informat que la revisió d’aquestes mesures el proper dia 28 anirà acompanyat d’un pla especial de coordinació entre les Policies Locals i els Mossos d’Esquadra, que faran complir-les, de forma especial les mesures en l’àmbit de la restauració, per tal, ha dit la consellera, de “protegir també a aquells que ho fan bé i que són la majoria” i d’aquesta manera puguin seguir desenvolupant la seva activitat econòmica “i sancionar o, fins i tot , tancar a aquells que ho facin malament”.  “Volem intensificar els controls per aturar allò que no s’està fent bé i preservar el que sí es fa bé”, ha reblat”. I, en la mateixa línia, també ha explicat aquesta mateixa tarda es reunirà el gabinet de crisi específic dels cossos de seguretat, on es fixaran les noves actuacions dels cossos de seguretat.

La consellera ha aprofitat la seva intervenció per insistir en la necessitat que durant aquests propers mesos i fins que no s’aconsegueixi l’efecte desitjat de la immunitat de grup, “ la gran mesura ha de ser nostre comportament individual” i, en aquest sentit, ha demanat “seguir-ho fent bé” sense deixar de tenir en compte l’ús de la mascareta, la distància social, la ventilació”, i “anar més enllà reduint molt més la nostra interacció social i la nostra mobilitat”. “Totes les mesures que prenguem, totes, ajuden a baixar aquest risc de contagi, però no els elimina”, ha conclòs.