Carles Bros finalitza la pintura monumental 'Banc de peix' a Llançà

2013-04-17 08:00

Aquest dimarts 16 d'abril l'artista plàstic Carles Bros ha acabat de pintar el mural més gran del món al mar, segons la investigació que ha dut a terme el comissari del projecte Jaume Fàbrega de l’Associació internacional de crítics d’art. Ports de la Generalitat de Catalunya va escollir l’any 2012 el projecte de Carles Bros per pintar el dic que l’any 2011 es va construir al mig del mar per protegir el Port de Llançà dels forts temporals de llevant. Aquesta pintura monumental es titula "Banc de peix" i és l’obra culminant de la seva exposició "L’Art de la Teranyina"  que s’ha exposat en 11 museus de diferents països des de l’any 2005. 

La intervenció de Carles Bros és un land art, una actuació sobre la naturalesa que ha aplicat amb blanc i negre, per integrar el mur a la naturalesa. Allò que fa uns mesos era ciment ha passat a ser peix que es fusiona amb la mar. L’obra simula peixos, formes ovalades, gestuals, de diferents mesures, ja que el "Banc de peix" es pot observar des de diferents perspectives i distàncies, des de el Cap de Creus a un grapat de milles fins a tocar el mur per observar el traç, passant per una molt bona vista desde la platjes de Grifeu o la Gola. 

Un gran moment per observar el dic serà precisament quan hi hauran els inevitables temporals de llevant. L’idea original de Carles Bros era veure tant sols el peix entre mig de les grans onades. Al cim del turó del Castellar de Llançà s’hi ha instal·lat una escultura de l’artista amb el titol “Onada de llevant” que explica que la funció del dic és calmar les onades i és, a més, un homenatge al peix i als pescadors.