188 propietaris forestals afectats per l'incendi s'interessen per a netejar els boscos

2012-11-30 13:00

L’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal de l’Alt Empordà va contractar, a finals d’estiu, un tècnic forestal extern per tal que realitzés el seguiment i l’assessorament als propietaris forestals durant l’execució dels treballs de neteja de boscos afectats pels incendis forestals. En total, en aquests moments, hi ha 188 propietaris que s’han interessat en aquesta actuació. 

De l'àrea cremada per l'incendi del passat mes de juliol, un 96% és superfície forestal privada. Entre els propietaris de les finques afectades hi ha persones que disposen d’un pla de gestió i hi realitzen actuacions d’aprofitament forestal i d’altres que no. D’altra banda, tant la tipologia com la superfície de les finques és diferent i demana respostes de tala i gestió diferents. La taula tècnica de regeneració del bosc va proposar donar suport als propietaris forestals per tal que puguin assegurar-se que les diferents empreses de tala d'arbres actuïn d’una manera correcta i el bosc es pugui regenerar més fàcilment. 

Durant totes aquestes setmanes, el tècnic forestal ha assessorat els propietaris que ho van demanar. Aquesta ajuda es va materialitzar amb l’organització de reunions als pobles afectat, després de la corresponent sol·licitud dels ajuntaments. El nombre, però, no està tancat, atès que la feina es continua realitzant. També s’han sol·licitat entrevistes amb empreses de neteja de boscos que aprofiten la biomassa, dues de catalanes i una de francesa, i s’ha contactat amb altres empreses més petites per a la neteja de boscos. 

El suport als propietaris ha consistit en una entrevista personalitzada i la corresponent visita a la finca. Tot seguit s’ha procedit a la preparació de contractes tipus i al plec de condicions tècniques per a la contractació dels treballs. S’han detectat les finques agrupades que podrien beneficiar-se d’un contracte de neteja conjunt.

També s’ha desenvolupat la direcció i el seguiment tècnic de l’obra, la detecció de propietaris de finques que volen fer accions de prevenció relacionades amb el pla de prevenció d’incendis, assegurant així un manteniment de la inversió, i la redacció de les accions de projectes modèlics que podrien subvencionar-se.
Els municipis visitats són els següents (amb el nombre de propietaris entre parèntesi, que totalitzen els 188 ja esmentats): Agullana (5), Avinyonet (16), Boadella-les Escules (30), Biure (25), Cantallops (15), Capmany (22), Darnius (1), la Jonquera (23), Llers (20)m Masarac (4), Terrades (6) i Vilanant (21). En total ja s’han signat 104 contractes i ja s’han netejat 156 hectàrees de superfície forestal, quedant pendent 1.945 hectàrees més per a la seva execució en els propers mesos. 

El pressupost de la contractació del tècnic forestal per part del Consell és de 4.591,85 euros, que és el preu fixat per les hores estimades de feina que tindrà aquest professional, finançades a través dels diners que s’han anat recollint de les diverses iniciatives solidàries.