Xerrada sobre la demència a l'Hospital de Figueres el dia 23 de novembre

2016-11-18 14:48

L’increment de casos de demència, especialment la més freqüent del tipus Alzheimer, s’associa al progressiu envelliment de la població. Un seguit d’oblits, pèrdua de memòria recent, poden ser un senyal d’envelliment o un símptoma de la malaltia. Però com distingir-los?

Tres professionals de l’Hospital de Dia del Centre Bernat Jaume, la geriatra Maria del Mar Fernández, la neuropsicòloga Marta Cullell i la infermera Bea Carreño explicaran  com diferenciar aquests senyals. La xerrada que és gratuïta i s’adreça a la població tindrà lloc el dimecres 23 de novembre, a les 17.30 h, a la sala d’actes de l’Hospital de Figueres.

Fernández explicarà què és una demència, el procés diagnòstic i l’abordatge terapèutic. Carreño comentarà quins són els símptomes d’alerta que han de motivar una visita al metge per tal de ser diagnosticat. I Cullell parlarà dels tests que es fan servir per caracteritzar el perfil del deteriorament cognitiu i per orientar el programa d’estimulació cognitiva.

Què és la demència?

Mar Fernández explica que “parlem de demència, de forma general, quan una persona que tenia un funcionament cognitiu determinat presenta una pèrdua que afecta diferents àrees cognitives com la memòria, l’orientació o el llenguatge, entre d’altres”, de manera que “afecta el funcionament de les seves activitats quotidianes”.

La demència pot fer que una persona “oblidi fets recents, perdi objectes perquè no recordi on els deixa, es desorienti en llocs familiars o deixi de reconèixer els seus éssers estimats, entre d’altres”. Com a conseqüència d'aquestes pèrdues cognitives, la persona començarà a necessitar cada vegada més ajuda per a portar a terme les activitats habituals. També apareixeran símptomes psicològics i conductuals com deliris, alteració del son, depressió, agressivitat o apatia, entre d’altres.

Demència, una malaltia que afecta l’estructura familiar

Aquesta malaltia impacta tant en la persona afectada com en el seu entorn sociofamiliar i, a més, ho fa durant una mitjana de 10 anys. Fernández explica que “cal fer un abordatge terapèutic que inclogui el pacient i la família, amb una orientació integral, és a dir, que tingui en compte els aspectes físics, psicològics i socials de les persones afectades”. Disposar d’un diagnòstic precoç permetrà “planificar les cures a llarg termini”.

Estimulació cognitiva

Mar Fernández explica que “malauradament, avui en dia, no existeix un tractament farmacològic que pugui curar aquesta malaltia”. Tot i això, un cop la persona ha estat diagnosticada es proposa “un tractament no farmacològic, que estimula el manteniment de les funcions cognitives, de la funció física i de les relacions socials del pacient”. Al Centre Sociosanitari Bernat Jaume aquesta teràpia es porta terme a l’Hospital de Dia. El pacient hi assisteix diversos dies per setmana i “segueix un pla d’intervenció individualitzat i interdisciplinari, en funció de les seves necessitats, tenint cura d’aspectes clínics, psicològics i socials”. En aquesta unitat també “assessorem i acompanyem als familiars en les primeres etapes de la malaltia” i quan es dóna l’alta al pacient “ens coordinem amb altres entitats de la comarca, per tal de poder continuar el tractament a llarg termini”.

Com en podem endarrerir l’aparició

El principal factor de risc per desenvolupar demència de tipus Alzheimer és l’envelliment, per això és molt més freqüent en gent gran. Avui en dia no existeix un tractament farmacològic que pugui curar aquesta malaltia, però sí que existeixen factors que poden endarrerir-ne l’aparició: “portar una dieta mediterrània, practicar esport i fer activitats que ajudin a desenvolupar les nostres competències culturals, com llegir o aprendre llengües, entre altres”.

Foto: Detall d’un exercici d’estimulació cognitiva