Vint veïnes de Sant Pere Pescador gambianes i marroquines obtenen el diploma d'un programa d'alfabetització d'adults en català

2013-04-03 17:30

Una vintena de veïnes d’origen gambià i marroquí de Sant Pere Pescador han rebut avui dimecres el diploma del programa d’alfabetització d’adults en català “Lletres per a tothom” a mans del director general per a la Immigració, Xavier Bosch, i l’alcalde Jordi Martí. Es tracta d’una iniciativa del Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa” que, en aquesta ocasió, ha comptat també amb la col·laboració del consistori, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Associació de Dones Africanes. 

El curs ha constat de 60 hores lectives i s’ha impartit a l’Espai d’Entitats del municipi del 6 de febrer al 29 de març. L’objectiu del programa és promoure l’alfabetització en català de persones adultes d’origen estranger que resideixen a Catalunya i manifesten dificultats d’expressió escrita i comprensió lectora. Els cursos s’adapten a les necessitats geogràfiques i horàries de l’alumnat, com a pas previ a accedir als cursos inicials de català que promou el Consorci de Normalització Lingüística.

La Llei 10/2010 d’acollida de les persones immigrades i de les retornades a Catalunya estableix que les persones nouvingudes puguin assolir a través del servei de primera acollida un nivell de català inicial, així com l’alfabetització necessària per poder accedir a la formació de català.

“Lletres per a tothom” vol donar cobertura a punts del territori on fins ara l’oferta d’alfabetització d’adults era insuficient o concentrada a les capitals de comarca, quelcom que dificulta l’accés a determinades persones que tenen problemes  de mobilitat o per traslladar-se en transport, principalment a l’hora de conciliar la formació amb la vida familiar.

El programa ha permès crear un currículum d’aprenentatge del català adaptat a les necessitats formatives d’aquest tipus d’alumnat, que sovint prové de zones rurals en els països d’origen sense accés a ensenyaments reglats. Pel que fa a la metodologia, s’han creat diversos materials pedagògics adreçats al professorat i a les persones voluntàries que es poden consultar i descarregar des de la pàgina web del Departament.