Vilafant és un dels onze municipis gironins que estrenen 'Decidim', la plataforma digital de participació ciutadana de la Diputació de Girona

2021-04-15 13:00

"Decidim", la plataforma digital de participació ciutadana de la Diputació de Girona, es posa en funcionament després de prop de dos anys en fase pilot. La concessió de l’adhesió a aquesta eina ja ha estat notificada a un total d’onze municipis de la demarcació de Girona, entre ells Vilafant, a l'Alt Empordà. La plataforma pretén impulsar i facilitar les aportacions ciutadanes en la presa de decisions relacionades amb les polítiques públiques dels municipis. Amb l’inici operatiu, que tindrà lloc la propera setmana, es posen en ple funcionament els diversos recursos emmarcats en el nou Pla de Serveis d’Assistència en Participació Ciutadana, Bon Govern i Transparència de la institució, aprovat en el ple ordinari del passat mes de desembre.

El vicepresident primer de la Diputació, Pau Presas, assenyala que la plataforma Decidim «era en diversos plans pilot» però que «ara es fa un pas endavant per poder-la obrir a tothom qui hi estigui interessat perquè pugui comptar amb el suport tècnic de la Diputació». A més, destaca que «es tracta d’un element clau per alinear les polítiques municipals amb les necessitats reals de la ciutadania, de manera que es puguin prendre decisions intel·ligents i implementades de forma adequada».

«Les polítiques de participació són una eina essencial per prendre decisions col·lectivament en tots els àmbits i que acosten les administracions públiques a la ciutadania. El nostre compromís és seguir ampliant aquesta línia de treball perquè els ajuntaments puguin desplegar noves iniciatives i processos participatius en línia , que facilitin l'accés de tothom a la presa de decisions de forma clara i amb rigor», ha afegit el vicepresident primer de la Diputació, Pau Presas.

A través d’aquesta eina electrònica, els ajuntaments podran donar l’oportunitat als veïns i veïnes de formar part de la presa de decisions polítiques en el si d’aquestes corporacions. En concret, podran engegar processos participatius, convocar assemblees periòdiques en un mateix àmbit o àrea, impulsar iniciatives individuals a través de la recollida de firmes digitals o realitzar consultes municipals, entre d’altres. Així mateix, esdevindrà un element de col·laboració, aprenentatge compartit i treball en xarxa entre la Diputació de Girona i els municipis que s’hi adhereixin.

Més de la meitat dels onze municipis que en formaran part (en concret sis) són del Baix Empordà. Així mateix, cinc d’aquests municipis han participat en la fase pilot de Decidim, que es va iniciar a finals del 2018 (Mieres, Palafrugell, Palamós, la Tallada i Torroella de Montgrí). Durant aquest temps s’han anat fent valoracions qualitatives que han anat millorant les funcionalitats de l’eina a partir d’un grup de treball creat amb aquesta finalitat. Els municipis que hi participaran per primera vegada seran els següents: Vilafant, Bellcaire d’Empordà, Castell - Platja d’Aro, Girona, Llagostera i Sils.

Als municipis inscrits per formar-ne part ja se’ls ha notificat la concessió. Aquesta setmana se’ls oferirà formació en relació amb la gestió inicial de l’eina i la setmana vinent cada un dels ajuntaments podrà accedir a la seva àrea personalitzada. Els ajuntaments inscrits, a més, rebran l’assessorament i el suport tecnològic permanent de la Diputació de Girona.

Les inscripcions estan obertes a tots els ajuntaments de la demarcació, els quals poden fer-ne la sol·licitud d’adhesió en qualsevol moment. Per sol·licitar-ne la participació, que es resol trimestralment, només han d’accedir a l’enllaç següent: https://seu.ddgi.cat/web/recursos/document/9670/9988/Formulari_de_sol_licitud_del_Pla_de_Serveis_de_PCBGiT.pdf

La plataforma Decidim està desenvolupada en codi lliure i obert. Es tracta d’un projecte col·laboratiu en el qual, a part de la Diputació de Girona, participen nombroses institucions tant catalanes com estatals i internacionals (https://decidim.org/usedby/).