Valoració del PSC de Figueres davant de la ruptura del govern de Figueres

2017-01-28 20:00

El PSC ha fet pública una nota després de l'anunci de l'alcaldessa Marta Felip de la ruptura del pacte de govern de Figueres. És aquesta que reproduim de forma íntegra.

Avui al matí, l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha comunicat als mitjans de comunicació la ruptura del govern de Figueres i el cessament dels tres regidors socialistes. 

L’anunci s’ha fet sense que el PSC n’hagués estat informat abans, com tampoc, segons sembla, els membres d’Unió. 

Davant d’aquest fet, al nostre parer irresponsable, el PSC vol deixar clar que:

1.  La principal problemàtica dins l’equip de govern ha estat la proposta dels pressupostos del 2017. A hores d’ara, encara no se’ns havia fet arribar la proposta sencera de pressupost. Hi ha capítols que desconeixem. La proposta que ens va presentar l’alcaldessa preveia la congelació de la partida social del pressupost i, en canvi, l’augment destacable de partides que no consideràvem tan importants: els 500.000 euros per al Museu del Circ, el manteniment de 190.000 en la partida destinada a festes de Nadal i de partides destinades a festes de la Santa Creu, i un important augment de la partida de comunicació, entre d’altres.
Tenint en compte la realitat de Figueres (18% de pobresa, per sobre de la mitjana catalana; la tercera ciutat amb més índex de pobresa de les comarques gironines després de Lloret i Salt) i que el percentatge dedicat a polítiques socials (6%) està molt lluny del que hi dediquen altres ciutats amb menys problemes, com Girona (10%), nosaltres creiem que és prioritària l’atenció a aquesta realitat. Es fa necessari augmentar en 250.000 euros  la partida social per poder atendre millor les necessitats d’habitatge, per fer front a la pobresa energètica, per estar al costat de les famílies monoparentals i la vellesa; i per actuar davant les diverses situacions d’emergència social de la ciutat. Aquest increment ha d’anar acompanyat amb la incorporació de diversos treballadors a un servei de primera necessitat.
Com a partit d’esquerres no podíem admetre la congelació de la despesa social i augmentar els diners de tots destinats a festes, esdeveniments i comunicació.
Tot i això, el PSC ha continuat negocian. Però l’alcaldessa no ha volgut cedir gens en aquest punt, que per a nosaltres era inassumible.

2.  La lleialtat del PSC ha estat evident durant l’any i mig del mandat, tot i els nombrosos errors d’alcaldia difícils de justificar, entre els quals, per citar-ne  només alguna mostra, la gestió de la vaga d’escombraries, o la nominació a la Mosca borda 2016 del Col·legi de Periodistes per la gestió de la comunicació. I ens hem mantingut al nostre lloc malgrat les nombroses deslleieltats per part de l’alcaldessa. Entre aquestes, les darreres han estat:

- L’anunci de que es destinaran 500.000 euros al Museu del Circ amb el regidor de Cultura davant sense haver-ho negociat i no estant-hi d’acord.
- L’oferiment de l’antic escorxador a la DO Empordà sense haver-ho consensuat.

3. Pel que fa al plec de condicions per al canvi en el servei de neteja que l’alcaldessa assenyala com a un dels motius del trencament, vam dir-li a l’alcaldessa que crèiem convenient que aquest a ssumpte anés lligat als pressupostos i que, per tant, no ho portés al ple fins que no haguéssim arribat a un acord en ambdues coses. Davant la seva negativa, ens vam veure obligats a votar-hi en contra. 

4. Davant d’aquests situació vèiem molt difícil arribar a un acord però, tot i així, per responsabilitat, hem continuat negociant fins al dia d’avui.   

5. El PSC té molt clar que no s’hi val tot per estar al govern i que no podíem governar mentre a Figueres hi ha emergències socials que no s’atenen i, en canvi, es van gastant els diners en festes. Estem orgullosos de la nostra feina al govern des de les àrees de cultura, esports, seguretat i serveis socials i continuarem treballant des de l’oposició per a tots els figuerencs i figuerenques.