Unió de Pagesos exigeix la declaració d’emergència cinegètica a les comarques de Girona davant la plaga de senglars

2022-08-17 08:00

Unió de Pagesos ha reclamat la declaració d’emergència cinegètica a la directora dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de Girona a les zones crítiques de les comarques gironines que superen el llindar de 8 porcs senglars per quilòmetre quadrat i que pateixen danys reiterats, com estableix la Resolució de vedes 2022-2023, d’acord amb el Pla Estratègic per al Control de Danys del Senglar a Catalunya, presentat pel Govern el 4 de març de 2022.

En diferents reunions mantingudes amb responsables del Departament, aquests van explicar que el Pla preveu la declaració de l’emergència cinegètica en zones crítiques, que establiran els Serveis Territorials, com una de les mesures per fer front als danys agrícoles. Amb aquest objectiu es va modificar la regulació de l’emergència en la Resolució de vedes de la temporada 2022-2023, i es va establir que s’ha de declarar l’emergència cinegètica a les zones que superin els llindars d’abundància -de 8 porcs senglars/km2 i 50 conills km2- i que, a més, s’hi produeixin danys reiterats en el temps a l'agricultura o a la ramaderia i en una mateixa zona, o que puguin afectar de manera sostinguda la seguretat de les persones.

Unió de Pagesos considera que des del març, l’Administració ha tingut temps suficient per tramitar la declaració de l’emergència cinegètica, mesura necessària a les zones més crítiques de Girona i de la Plana de Lleida, en aquesta última degut als danys de conill. Aquesta demanda també es va traslladar a la darrera Taula de cogestió del conill de la vegueria de Lleida el 15 de juliol.

El sindicat, davant la situació de sobrepoblació de senglar, demana l’aplicació de totes les mesures disponibles per reduir-ne la densitat i que aquestes es puguin aplicar de manera preventiva. Cal recordar que fins a la collita de cereal l’Administració va aprovar poques autoritzacions extraordinàries a la pagesia per protegir els cultius, i, una vegada acabada la campanya, nega moltes peticions d’autoritzacions al·legant que ara els senglars ja no els fan malbé. Aquesta resposta de l’Administració demostra desconeixement d’una greu problemàtica que fa més de 25 anys que dura a terres gironines.

Unió de Pagesos entén que amb els camps rostollats, o encara amb el rostoll, és quan és més segur poder fer el control d’aquests animals, i es suposaria una gran feina de prevenció de cara a la sembra que es durà a terme d’aquí a poques setmanes. Per això, considera que el Departament d’Acció Climàtica hauria d’actuar amb celeritat per autoritzar mesures per prevenir els danys dels senglars a l’agricultura i no excusar-se en disputes internes que, en darrera instància, acaben afectant la viabilitat econòmica de les explotacions agràries.

A tall d’exemple, el sindicat té constància que en una sola finca de 8,8 hectàrees a Calonge, el cultivador de la finca ha capturat, amb autoritzacions extraordinàries, 76 senglars des de mitjan de juny fins a la primera setmana d’agost. Aquest fet demostra la quantitat ingent de senglars a les comarques de Girona, i sobretot a la zona de les Gavarres.