Unió de Pagesos diu que el foc ha cremat més de 3.000 hectàrees de terreny agrícola afectant una vintena d’explotacions

2012-07-24 16:30

Unió de Pagesos calcula que l’important incendi que afecta la comarca de l’Alt Empordà des de diumenge passat i que ha cremat més de 3.000 hectàrees de terreny agrícola d’un total de gairebé 14.000, ha afectat infraestructures d’una vintena d’explotacions en diferents graus d’intensitat. En algunes ha mort la majoria de bestiar. L’incendi, que encara no es troba en fase de control, ha perjudicat de manera important, tot i que desigual segons la zona, explotacions amb conreus de vinya, olivera i cirerers, a més de camps on hi havia farratge i bales de palla. També s’han vist afectades masies, pallers sencers o instal·lacions d’aigua, entre altres. 

El foc ha afectat de moment els municipis d’Agullana, la Jonquera, Capmany, Cantallops, Biure, Boadella, Darnius, Terrades, Llers, Avinyonet, Vilanant, Sant Climent Sescebes, Masarac i Pont de Molins 

En algunes zones com Terrades i Llers hi hagut una afectació important de cirerers ja que, tot i que les cireres ja estaven collides, les fulles que quedaven als arbres estan seques i cremades i no és segur que es puguin salvar. A més, el foc també ha destruït farratge i bales de palla que estaven al camp o al cobert de les explotacions. 

Quan als conreus de vinya, alguns han actuat de tallafocs i han quedat poc afectats (només els dos o tres primers rems), i d’altres, donada la virulència i alçada de les flames, també han patit  danys importants, sobretot a Capmany i Cantallops. 

Unió de Pagesos, que ahir va fer una volta de reconeixement de les zones afectades amb el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, demana que arran dels efectes d’aquest incendi es tingui en compte la importància de reintroduir la pastura com a tallafocs imprescindible per poder evitar que es reprodueixin fets com aquest d’aquí a 10 o 20 anys. Aquests dies s’ha pogut veure clarament que algunes zones de sotabosc on pasturaven ovelles o vaques no s’han vist afectades per les flames, i això ha permès salvar granges i vivendes. Per al sindicat, cal una aposta pública pels tallafocs, ja siguin de pastura o d’altres tipus de conreus. 

Tot i que ara la qüestió prioritària és controlar el foc i apagar-lo, el sindicat també demana, amb caràcter d’urgència i a causa de la magnitud d’aquest incendi, que el Govern de l’Estat incorpori la zona afectada en el projecte de Real Decret Llei, juntament a les recollides pel Congrés dels Diputats el 17 de juliol per pal·liar els danys produïts pels incendis forestals anteriors i per les tempestes de pedra a les comarques de Lleida del passat 5 de juliol.