Unió de Pagesos denuncia que el nou POUM de Figueres atorga competències a l'Ajuntament que no li corresponen

2021-11-09 13:30

Unió de Pagesos ha presentat una sèrie d’al·legacions a la proposta de nou Pla d’Ordenació Urbanística (POUM) de Figueres (Alt Empordà) després d’haver comprovat que inclou diversos aspectes que van en contra dels interessos de la pagesia i que, a més, atorga al consistori competències que no li corresponen. Aquest és el cas, per exemple, de la prohibició d’aplicar purins en zones tipificades com a vulnerables, ja siguin provinents d’explotacions locals com d’altres que no ho siguin.

El sindicat també denuncia altres aspectes que contempla el nou POUM i que, adverteix, posen traves a la feina de la pagesia de la zona com ara la limitació de la superfície màxima de les construccions agràries i ramaderes o la desorbitada distància que marca que ha de separar una nova explotació ramadera d’habitatges que no hi estan vinculats; distància, a  més, contrària a la Llei d’urbanisme. En aquesta mateixa línia, el sindicat també valora com a exagerat l’espai que ha d’allunyar les construccions ramaderes de qualsevol camí municipal, sense tenir en compte la tipologia d’aquestes vies.

Al mateix temps, el sindicat també està en desacord amb la mesura d’haver de justificar la necessitat d’aixecar noves construccions agràries, ja que ha de ser la lliure decisió de l’empresari la que determini la necessitat o no d’una ampliació. En relació a la construcció d’un segon habitatge vinculat a l’explotació –que sovint pot permetre el relleu generacional–, el sindicat també denuncia que el nou Pla Urbanístic encotilla i limita excessivament la superfície permesa.

Fetes aquestes consideracions, Unió de Pagesos té previst sol·licitar en els propers dies una reunió amb l’Ajuntament de Figueres per tal de tractar les modificacions proposades en les al·legacions que ha presentat el sindicat.