Unió de Pagesos denuncia la inacció del Govern per resoldre els danys de senglars a les comarques de Girona

2022-01-18 17:00

Unió de Pagesos denuncia públicament la manca de resposta del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural davant els problemes causats per la sobrepoblació de senglars a les comarques de Girona. En aquest sentit, el sindicat lamenta que la política de l’Administració fins ara només s’ha basat en demanar paciència a la pagesia afectada sense arribar a trenar mesures concretes per tal de posar fi a aquesta problemàtica, ben palpable en aquestes zones. Unió de Pagesos fa aquestes valoracions després de la reunió sense acord mantinguda el dia 11 de gener entre la pagesia de la zona i Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural; Jordi Ruiz, subdirector general d'Activitats Cinegètiques; Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Elisabet Sánchez, directora dels Serveis Territorials del Departament a Girona.

El sindicat reitera un cop més que troba inútils els cens fets en zones com les Gavarres, ja que no serveixen per reflectir l’abast real de les afectacions en unes zones on la densitat de caps de senglar per quilòmetre quadrat supera amb escreix els límits pautats pel propi Departament per tal de decretar l’emergència cinegètica per danys de fauna. Eina, però, que el Govern català encara no ha decidit fer servir.

Per això, Unió de Pagesos avisa que els recomptes incomplets no són la via per acabar amb els danys que la fauna salvatge provoca en els camps de conreu i a les carreteres veïnes, on són una amenaça per a la seguretat viària pel risc d’accidents que comporten. De fet, el Departament d’Interior va comptabilitzar l’any passat 920 xocs d’aquest tipus amb dades recollides fins al mes de novembre, unes dades molt similars als 928 sinistres del 2019 i força superiors als 777 d'un 2020 en què, no cal oblidar-ho, la mobilitat general es va veure reduïda a causa de la pandèmia.

Finalment, el sindicat constata també la manca de determinació de l’Executiu a l’hora de reformar l’actual sistema d’Àrees Privades de Caça (APC), sistema clarament obsolet datat al segle passat i que mai s’ha actualitzat degudament i que en la majoria de casos dificulta a la pagesia poder gestionar cinegèticament les finques que conrea. En aquest punt, Unió de Pagesos recorda que la Generalitat de Catalunya és qui té les competències per modernitzar aquest sistema, encara que a data d’avui encara no ho hagi fet.