Unió de Pagesos calcula en més d’un milió d'euros les pèrdues de la pagesia de l'Alt Empordà pels danys de les inundacions

2014-12-10 20:00

Unió de Pagesos calcula que les pèrdues de la pagesia de l’Alt Empordà pels danys de les inundacions dels passats 29 i 30 de novembre ascendeixen a més d’un milió d’euros, sense incloure els danys produïts a infraestructures públiques o camins municipals. El sindicat va convocar ahir al vespre una assemblea amb els afectats per aquesta tempesta al Far d’Empordà per fer una valoració dels danys que va ocasionar, més importants dels inicialment avaluats. Per a la pagesia, aquests danys es concreten essencialment en el cost que tindrà retornar les seves finques a l’estat original, tot i que també hi ha algunes produccions afectades.

La tempesta va provocar escorrenties que van afectar tant les parcel·les com els camins d’accés a les finques, esllavissaments, va omplir de terra i grava molts recs – en alguns casos produïts pel talús de la variant del tren convencional que uneix la via convencional amb l’estació del TGV als termes de Vilamalla, El Far i Vilafant-, a més d’inundació de parcel·les, masos i granges, bales de palla podrides i fins i tot milers de pollastres d’una granja van morir perquè aquesta es va inundar. A la conca de l’Orlina també hi va haver danys després que un afluent d’aquest riu, el Medràs, va obrir un nou curs pel mig de parcel·les agrícoles.

Els municipis de l’Alt Empordà més afectats per les inundacions són, entre altres, Bàscara, Borrassà, Cabanes, Castelló d’Empúries, el Far d’Empordà, Figueres, Garrigàs, Palau de Santa Eulàlia, Peralada, Pontós, Riumors, Santa Llogaia, Ventalló, Viladamat, Vilafant i Vilamalla.

Unió de Pagesos considera que els efectes de la tempesta, a més de la intensitat de les pluges, es deuen a la manca de la neteja de rius, lleres i recs, així com a la nefasta execució de les infraestructures pel que fa al desguàs adequat de l’aigua de pluja.

Entre les infraestructures que van causar o agreujar els danys per la tempesta hi ha la rotonda de la cruïlla entre l’antiga N-II i la C-31, a la confluència entre els termes municipals del Far d’Empordà, Vilamalla, Sant Llogaia i Vilafant, on, tot i tenir el riu Manol a menys de 50 metres, no es va aconseguir conduir-hi les aigües pluvials, que van afectar la pròpia C-31 i els masos propers. La C-31 també va agreujar el problema perquè s’havien tallat camins que a l’hora feien de rec i s’havien substituït per recs petits sense capacitat suficient.

D’altra banda, l’ampliació del polígon industrial de Vilamalla, duta a terme a principis de la dècada del 2000, sense donar la solució adequada a les aigües pluvials, va fer que les afectacions a la zona de l’Estany Púdol haguessin estat molt superiors a les que hagués sofert si s’haguessin adoptat les mesures adients. Unió de Pagesos ja va instar a l’ACA l’any 2007 a executar la bassa de contenció per donar sortida a l’increment del volum d’aigua recollida pel polígon. L’ACA i els promotors del polígon també van fer cas omís de les solucions alternatives proposades en relació a l’evacuació de les aigües que recollia el polígon. Unió de Pagesos treballarà per a fer complir les solucions proposades per la pròpia comissió d’urbanisme de Girona en el seu moment. També va causar danys la variant del tren convencional que connecta amb la nova estació del TGV de Figueres-Vilafant al seu pas per Vilamalla, el Far d’Empordà o Vilafant, de la qual es va esllavissar una gran quantitat de terra que va tapar recs i va inundar les finques veïnes.

Unió de Pagesos ja va demanar just després de les inundacions una valoració acurada de les afectacions a l’agricultura al Departament, incloses les escorrenties i els corresponents moviments de terres. El sindicat també demana que es netegin els recs que han quedat ensorrats de terra i grava, i que es netegin i es faci la feina de manteniment dels rius, recs i rieres. A més, el ministeri de Foment ha de responsabilitzar-se de retirar la terra esllavissada procedent del talús del tren de les parcel·les agrícoles, d’acord amb els pagesos afectats i retornar les finques al seu estat original.

El sindicat demana a la Generalitat de Catalunya que habiliti un ajut directe per ajudar a pal·liar les pèrdues de material productiu que han patit les explotacions i sol·licita a l’Estat que estableixi una reducció de les quotes de la seguretat social als afectats i una reducció de l’IBI de rústica a les finques danyades.

 

Lloc de cerca