Unió de Pagesos alerta de l'augment de la població de senglars que fan malbé les collites

2012-09-05 14:00

Unió de Pagesos adverteix que la població de senglars que fa malbé les collites a les zones agrícoles de les comarques de Girona, no només no s’ha reduït com a conseqüència de la sequera i dels incendis sinó que ha augmentat, ja que s’estan veient moltes cries pels camps de conreu aquestes últimes setmanes. 

El sindicat constata que la sequera ha fet incrementar la mobilitat d’aquest bestiar, que surt dels boscos i muntanyes per alimentar-se a les planes agrícoles, i que els camps que es troben en zones boscoses ja fa anys que són totalment inviables a causa de les destrosses que provoca. 

A més, tot i les captures de senglars, els danys en els sembrats augmenten any rere any i sobretot en els últims mesos. També s’ha de tenir en compte que tots els conreus estan afectats per l’acció d’aquest bestiar, ja sigui en l’època de sembra o de la collita. 

Els peritatges que s’estan duent a terme a les finques més afectades per les destrosses que provoquen els senglars evidencien el cost econòmic que està suportant la pagesia, que fins ara mai ha estat indemnitzada per les àrees de caça responsables de cada zona. 

El sindicat alerta que aquests animals causen estralls a totes les comarques de Girona, des del Ripollès fins al Baix Empordà, de la Garrotxa al Pla de l’Estany i de la Selva al Gironès. Fins i tot poc després de produir-se els incendis d’aquest estiu a l’Alt Empordà, la pagesia va constatar que els senglars arrasaven les zones de conreu que no es van cremar. 

Unió de Pagesos demana a les àrees de caça que, a banda de les motivacions esportives, donin prioritat al seu deure de mantenir el control de la població cinegètica, ja que la població de senglars està arribant a posar en perill la continuïtat de moltes explotacions, a més del paisatge i la biodiversitat ambiental del territori. El sindicat també demana al departament d’Agricultura que exigeixi que els plans de gestió cinegètica siguin adequats a les necessitats d’equilibri i sostenibilitat del territori pel que fa al control de senglars.