Unió de Pagesos demana a Endesa que es faci càrrec dels danys causats als conreus en les reparacions de les torres

2010-03-18 17:09

Unió de Pagesos denuncia que les tasques de reparació o substitució de les línies elèctriques que porta a terme Endesa a les comarques de Girona afectades pel temporal de neu del 8 de març han causat danys diversos als conreus on hi treballa la companyia. El sindicat demana a Endesa que pagui els perjudicis produïts i ha demanat una reunió amb els responsables de l’empresa a Girona.

Entre les destrosses que està provocant el treball de la reparació de les torres elèctriques hi ha conreus malmesos, amb la terra aixafada i compactada pel pas de maquinària pesada que no aprofita els camins existents. Més greu que això, inclús, és el fet que als camps també s’estan deixant ferros i altres metalls, amb el greu perill que suposa tant per als animals com per a les màquines de segar i embalar. També accedeixen a camins particulars tallant cadenes de tanca quan tenen altres opcions per entrar-hi.

Endesa substitueix les torres malmeses per torres noves però no treu les velles o les deixa per terra. A més, algunes de les torres noves no estan ubicades al mateix lloc que les velles sinó dos o tres metres més endins del camp, cosa que implica una ocupació il·legal de la propietat que, en tot cas, hauria de venir d’un procés d’expropiació ordinari o d’urgència.

Així, aquestes s’instal·len sense tenir drets sobre la propietat ja que es tracta de superfície que no estava inclosa en el procés d’expropiació de la torre original.

Unió de Pagesos considera que, malgrat el caràcter d’urgència d’aquestes reparacions per restituir el subministrament elèctric, Endesa no por atemptar contra els drets de la pagesia, i més tenint en compte que han estat els que han ajudat més a minimitzar els efectes de la nevada traient la neu i els arbres caiguts dels camins i les carreteres.