Unes 300 persones donen suport a Isabel Terraza a la Jonquera i reclamen llibertat d'informació

2010-11-18 08:00

Unes 300 persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament de la Jonquera aquest dijous per expressar el seu suport a la jove Isabel Terraza que ha viscut moments molt difícils aquests darrers dies al Sàhara. Amb la notícia de saber a la Isabel i l’Antonio sans i estalvis a territori espanyol, l’ambient de la concentració ha estat ben diferent de com s’havia concebut. El lema principal era la reclama de la seva llibertat i aquest ja estava aconseguit, i tothom tenia moltes ganes de celebrar-ho. 

A les 8 del vespre tothom ha encès les espelmes, símbol de les vides que aquest conflicte enquistat al Sàhara Occidental s’ha cobrat en aquests trenta cinc anys. La plaça era revestida de centenars de cares amb la boca emmordassada símbol històric de la llibertat d’expressió, a les parets, als fanals, a les mans dels assistents, cartells que recordaven que, tot i que la Isabel i l’Antonio estiguin lliures del seu captiveri, el segon lema de la concentració pren plena vigència, i és la llibertat d’informació: el dret a informar i ser informats. Un dret pel qual la seva vida ha estat amenaçada.

Després d’escoltar per megafonia les primeres declaracions als mitjans de la Isabel Terraza en arribar a Gran Canaria han pres la paraula la seva cosina Trini López, que aquests dies ha estat la portaveu de la família; i la germana de la Isabel, l’Anna, i han donat lectura el manifest.

En finalitzar l'acte els familiars d'Isabel Terraza han rebut la seva trucada des de Tenerife. El seu relat primer ha estat per descriure la seva sortida de l’aeroport d’Al Aaiun: diu que han passat por, només els acompanyava el responsable de Casa Espanya, el sr. Mariano Collado, que no pertany al cos diplomàtic i que es mostrava tan espantat i intimidat com ells -assegura. En arribar a l’aeroport, desenes de militars o policies marroquins els esperaven i el tracte rebut ha estat vexatori, diu que els insultaven i que han arribat a acusar l’Antonio Velàzquez d’assassí, ens explica que els han registrat de dalt a baix fent-los despullar. Que, tot i que ells es negaven a subjectar-lo, els han obligat a fer-se un fotografia mentre aguantaven un diari local en el que apareixien les seves fotos com a terroristes. I que després de treure’ls els pocs objectes personals que duien a sobre, els han pujat a l’avió i els han dit que acabarien a la “morgue”.  Ella ha explicat que els ha contestat que algun dia haurien de pagar per tos els crims que estaven cometent.