Unes 150 persones a la presentació de 'Presons i castell'

2012-07-14 08:00

Més de 150 persones han omplert de gom a gom la sala principal de la seu dels Amics del Castell de Sant Ferran en la presentació del llibre "Presons i castell Figueres". Aquest acte ha servit, també, per retre un sentit homenatge a Joan Ramon Inglada, historiador i escriptor, que el va idear però que, malauradament, va morir al desembre de 2011, mentre exercia de coordinador general del llibre 

L’edició d’aquest llibre sorgeix del fet que no hi ha cap estudi extens sobre les presons de Figueres i sobre la utilització del Castell de Sant Ferran com a penal. 

Els diversos autors aporten reflexions i fets sobre la trajectòria del règim penitenciari i dels seus centres a Figueres. Així, s’explica la història sobre el Centre Penitenciari de Figueres; la projecció de futur amb les noves instal·lacions del Puig de les Basses; el penal del Castell de Sant Ferran; els objectors de consciència empresonats; l’estada del colpista Tejero i dels fugitius del nazisme a les presons de Figueres; el Castell esdevingut presó olímpica o la reclusió de presoners procedents de l’illa de Cuba, els anomenats nyányigos. 

Es presenta, doncs, un recull d’episodis sobre les presons i el Castell i el seu sistema penitenciari durant les dictadures, la República, la Guerra Civil i la Democràcia, per conèixer la trajectòria de les institucions que van recloure diverses persones i col·lectius socials, com també detalls del que representava la vida diària dels interns. Aquests episodis, a més d’apropar-nos a la sempre fosca i desconeguda vida penitenciària, ens acosten, alhora, a la pròpia història de Figueres, de l’Empordà i, en general, de tot el nostre país, i també al coneixement del nostre passat. 

El llibre, de 260 pàgines, que ha estat coeditat per l’Associació d’Amics del Castell de Sant Ferran i GORBS, també ha comptat amb la col·laboració de la fotògrafa figuerenca, Dolors Gibert, que ha realitzat les fotografies de portada i contraportada, així com algunes de l’interior. 

"Presons i Castell, Figueres" ha tingut el suport i col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l’Àrea de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social de la Diputació de Girona, a més de diverses altres institucions, entitats i empreses.