Una exposició celebra el vint-i-cinquè aniversari dels gegants Dalí i Gala al Col·legi d'Arquitectes a Figueres

2024-06-27 10:30

Els Amics dels Museus Dalí varen lliurar dos gegants que són el fidel retrat de Salvador Dalí i Gala a la ciutat de Figueres el 9 de maig de 1999. Vint-i-cinc anys després, l'associació s'afegeix al cinquantè aniversari del Teatre-Museu Dalí amb l'exposició "Gala·Dalí Dalí·Gala. 25 anys de gegants", a pocs metres de l'objecte surrealista més gran del món.

La Delegació de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, a la plaça de l'Església de Figueres, acollirà, des del 5 de juliol, una selecció d'imatges que recorren la trajectòria dels gegants des dels treballs a l’estudi de l’artista Jordi Grau a la commemoració del seu aniversari el passat mes de maig al costat d’altres colles del país i amb el capgròs Senyor Paco, propietat de la Fundació Francesc Pujols, que rememora les trobades entre l’artista i l’escriptor i filòsof de Martorell.

La mostra presentarà imatges en gran format en un espai que, a l’estiu, es converteix en oficina de turisme a Figueres. La majoria de les fotografies han estat realitzades per Jordi Casals, professional que compta amb més de quaranta anys d’experiència i és la segona generació de fotògrafs de la seva família. El seu pare Melitó Casals Meli va ser un dels fotògrafs personals de Salvador Dalí, a més del seu amic. L'exposició també recull algunes imatges de Xavier Torner.

La inauguració de "Gala · Dalí Dalí · Gala. 25 anys de gegants" és el 5 de juliol a les 19.30 h del vespre. Hi participaran Josep Maria Bernils, tinent d’alcalde i regidor de cultura popular; Jordi Casals, fotògraf; Jordi Grau, escultor de figura festiva i imatgeria popular des de l’any 1981; la delegada de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Dana Palmada; i Carles Ayats, president dels Amics dels Museus Dalí.

Amics dels Museus Dalí va convocar un concurs per a la creació dels gegants Gala i Dalí, que va guanyar Jordi Grau del Taller Drac Petit de Terrassa. Els vestits foren obra del modista Jordi Roig de Terrassa. Els colors van ser triats per Antoni Pitxot, director dels museus Dalí per exprés desig de l’artista. Es varen batejar durant les Fires i Festes de la Santa Creu de 1994 apadrinats per colles d’arreu de Catalunya. La cercavila va recórrer la ciutat fins a acabar davant el Museu Dalí, on es va estrenar el seu ball que també és fruit d’un concurs popular.

Gala · Dalí Dalí · Gala. 25 anys de gegants compta amb la col·laboració de la Delegació de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i de la Colla Gegantera de Figueres. Té el suport de la Fundació Gala - Dalí, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Figueres.

La mostra es pot visitar des del 5 de juliol a l’11 de setembre, en horari de 9.30 a 19.00 hores de dilluns a dissabte, i diumenge de 10.00 a 15.00 hores, del matí.