Un seminari al Consell Comarcal ha tractat la inserció laboral dels immigrants

2012-06-15 20:00

Els dies 14 i 15 de juny el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha acollit la celebració del seminari “Integrated approach to migrants: inclusion into labour market, human capital and economy” que s’inscriu en el sí del projecte europeu Labour Plus en que el Consell Comarcal participa des de principis d’any. 

El seminari ha tingut com a principal objectiu oferir una visió integral sobre les polítiques d’inserció laboral amb el col·lectiu de població immigrant. El treball dut a terme s’ha organitzat en tres blocs temàtics. El primer, ha ofert una perspectiva institucional sobre les polítiques d’immigració i accés al mercat de treball a Catalunya i les Illes Canàries. Ha comptat amb la participació de representants de la Direcció General d’Immigració, el SOC i el Govern de les Illes Canàries. Xavier Alonso, en representació de la Direcció General per la Immigració ha posat en valor el fet que les polítiques d’immigració dutes a terme els darrers 30 anys han permès l’accés a drets socials bàsics a la població estrangera resident al país.  

El segon bloc ha centrat l’atenció en les estratègies de diagnòstic i avaluació de les polítiques públiques en l’àmbit de la inserció laboral de la població immigrant. El Dr. Miguel Pajares ha posat en relleu l’efecte “crida” del mercat laboral català, que ha afavorit l’arribada de població estrangera disposada a ocupar els llocs de treball menys estables del mercat de treball. Per altra banda, el Dr. Jordi Vaquer, director del CIDOB, ha presentat dos instruments d’anàlisi, en els que la institució ha col·laborat a desenvolupar, i que tenen com a objectiu avaluar l’impacte de les polítiques d’immigració a la UE. 

Finalment, el darrer bloc de treball ha ofert una visió panoràmica sobre diferents eines d’intervenció per a la inserció laboral de població d’origen immigrant en contextos de creixent diversitat cultural. La Dra. Olga Jubany ha destacat la necessitat d’incorporar estratègies de gestió de la diversitat cultural dins les empreses per tal de millorar la gestió interna dels treballadors i treballadores. 

El seminari ha comptat amb la participació de representants dels onze socis del projecte Labour Plus. Per aquest motiu a part de les sessions de contingut programades, també  s’han realitzat sessions específiques de treball relacionades amb el desplegament de les diferents línies de treball previstes en el projecte.