Un grup d'estudiants de l'Oficina Jove de l'Alt Empordà rep un premi ICIP de hip-hop per la Pau per un vídeoclip

2018-05-10 15:30

Un grup d’estudiants de l’Oficina Jove de l’Alt Empordà va decidir treballar aquest curs el tema del racisme, la tolerància i el respecte a la diversitat a través dels tallers que s’organitzen a l’Espai Creatiu que funciona en aquestes dependències. El resultat ha sigut un videoclip que porta per títol “Barreras Cutáneas”, en el qual els joves ballen i rapegen consignes pacifistes.

Aquesta peça audiovisual es va presentar al concurs de hip-hop organitzat per l'Institut Català Internacional per la Pau, una institució creada pel Parlament per a "promoure la cultura de la pau en la societat catalana i en l’àmbit internacional, i fer que Catalunya tingui un paper actiu com a agent de pau al món”. El videoclip ha estat guardonat amb una menció especial "Per la seva qualitat i excel·lència tècnica". Els realitzadors del videoclip són Angel Gómez, Izan Lucena, Jorge Adrián Aispuro, Nafissatu Diamanka, Platón Ovsienko, Fatumata Drama, Aisatu Baldeh i Aleix Serra Llosa.

El conseller comarcal de Joventut, Alfons Vila, assenyala que “aquest tipus de reconeixents, mostren que s’està fent una tasca pedagògica important amb els joves. Per això, volem continuar apostant per a que aquest no sigui tant sols un espai d’assaig, sinó un espai de creativitat i dinamització cultural i juvenil capaç generar experiències i propostes artístiques protagonitzades principalment pels propis joves amb capacitat de transformar el nostre entorn”. En aquest sentit, des de l’Oficina Jove s’està treballant amb un doble objectiu: dinamitzar a través de la cultura per afavorir la cohesió i la inclusió social i impulsar la creació i la producció cultural dels joves, així com el consum cultural i les activitats creatives.

L’ACTIVITAT DE L’ESPAI CREATIU

Des de Joventut s’explica que “entenem que la cultura ha de propiciar que els joves esdevinguin ciutadans participatius compromesos i crítics amb la societat. Per això s’està dinamitzant i impulsant la cultura entre els joves altempordanesos a través de la participació i utilització de l’Espai Creatiu. Emprant la música i les arts escèniques, com el pal de paller de l’acció socioeducativa, i dotant als joves les eines necessàries per a que puguin desenvolupar les accions culturals que es considerin oportunes”.

L’Espai Creatiu està ubicat a l’Oficina Jove, un edifici gestionat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà, l'Ajuntament de Figueres i la Generalitat de Catalunya. Aquest servei, en concret, està adequat per a la realització d’assajos musicals i de diferents arts escèniques. Consta d’un buc d’assaig de 25m2 totalment aïllat, insonoritzat i climatitzat, amb una acústica dissenyada per a la pràctica de la música en directe o la mescla de músiques gravades, i disposa d’un backline per a la pràctica musical (bateria, taula de so, amplificadors, micros, etc) i un equip de Home Studio per a enregistrar les primeres maquetes.

Al seu costat hi ha la sala polivalent de 50m2, amb un terra de parquet, un sostre d’absorció acústica, un amplificador, i un mirall que converteixen la sala en un espai adequat per a la pràctica d’activitats com la dansa, el teatre, el ball. Per a completar la sala hi ha dues de les parets que conformen l’Espai Expositiu on els joves artistes de la comarca poden mostrar el seu talent.

Al buc d’assaig hi toquen 10 grups comarcals amb estils com rock, pop, música tradicional, rap, mestissatge, reggae, rumba, cançó d’autor... A l’espai escènic hi assagen cinc grups de ball on fan hip-hop, contemporani, k-pop i danses tradicionals, així com el grup de teatre i el de dansa interpretativa. També s’ha inaugurat recentment l’espai expositiu on els joves poden exposar les seves obres artístiques. A banda d’aquests grups de joves, s’ha de contar també tots aquells joves que venen intermitentment a fer un ús puntualment de l’equipament. En aquest mateix sentit, i pel que fa al passat mes d’abril, s’han realitzat dos cursos vinculats al món artístic i cultural: fusió contemporània i el taller d'instrument. Tots dos es trobaven inclosos dins de la programació jove 2018.

Finalment, Alfons Vila assenyala que “traduït a xifres, això vol dir que venen a fer ús de l’Espai Creatiu, més de 150 joves a la setmana. I és que sense cap mena de dubte aquest servei ha esdevingut un espai de referència entre els joves a nivell local i comarcal. Afavorint la música, la participació, i la cultura per a formar joves i dotant-los eines que a la postra els permetran esdevenir ciutadans més cultes i en definitiva més lliures”.