Un grup de 40 persones comença a repensar el Museu de l'Empordà

2015-02-02 15:30

Aquest divendres, prop d’una quarantena d’especialistes de les arts i la cultura de Figueres s’han reunit en la primera de les sessions del procés participatiu “(RE)pensant el Museu de l’Empordà”, destinades a treballar en la definició del futur del Museu de l’Empordà.

Realitzada l’anàlisi i la reflexió, s’ha coincidit en la necessitat de treballar en una nova definició del museu. Per esmenar la manca de visibilitat provocada per altres ofertes culturals de primer nivell ubicades a Figueres -com el Teatre Museu Dalí- , i per la indefinició del museu des de la seva creació, que no li ha permès jugar un paper clau en tots els papers que ha volgut abraçar: museu d’història de Figueres i l’Alt Empordà; museu d’art de la ciutat i comarca; o centre d’art contemporani.

Els participants han coincidit en la necessitat de superar el model de gestió jeràrquica i personalista. Com alternativa, complint amb la normativa sobre el personal tècnic i directiu en equipaments museístics,  es proposa l’opció de teixir un òrgan potent, vertebrat en diferents comissions, que articuli, doni suport i validi un nou model. D’altra banda, durant la jornada també s’ha preguntat i reflexionat sobre altres aspectes com dotació econòmica; l’estat de l’edifici, així com la seva ubicació i capacitat; sobre la col·lecció pròpia, entre d’altres.

Des del Govern municipal es valora positivament la predisposició i la bona resposta de tots els participants, els quals estan convocats a una segona sessió de treball el proper, 13 de febrer, jornada de la qual sortiran les conclusions per al full de ruta de la futura gestió del Museu de l’Empordà.