Troben un dofí ferit a la platja de Can Comas

2010-07-14 15:56

Al voltant de les onze del matí s’ha trobat un dofí ferit a l’aigua de la platja de can Comas de Castelló d'Empúries. Immediatament s’ha demanat ajuda a la Fundació Cram, i agents de la policia verda i un tècnic de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries també s’hi han personat. La Fundació CRAM és una entitat dedicada a la protecció del medi ambient i de les espècies que l'habiten. La seva activitat principal és la de “clínica i rescat” d'espècies marines en perill que encallen a la costa catalana, per a la posterior reintroducció al seu hàbitat.

Mentre s’esperava la furgoneta-ambulància veterinària dues persones s’han mantingut durant més de tres hores dins de l’aigua aguantant el dofí i impedint que quedés avarat a la sorra. Un cop ha arribat tot el material necessari han embolcallat el dofí amb dues mantes remullades amb aigua de mar, han omplert també dues galledes i han tret el dofí amb un baiard especial, que consta de dues barres metàl·liques unides per una lona adaptada a l'anatomia dels dofins, amb obertures per a les seves aletes pectorals i la seva zona genital.

Gràcies a aquesta llitera han pogut entrar-lo a la furgoneta-ambulància específicament equipada per al transport de cetacis vius. Per fer-ho té un matalàs impermeable fet a mida i un sistema d'esprai per evitar la dessecació de l'animal transportat i controlar l'enorme augment de temperatura corporal que pateix una vegada fora del seu medi. La caixa és isoterma i sense finestres per mantenir la temperatura interior i per evitar l'estrès de l'animal causat pels llums de la carretera. El CRAM disposa d'un Centre de Recuperació i un èquip tècnic i humà preparat especialment per a l'assistència a espècies marines.