Trobada de càrrecs electes al Coll de Banyuls per a demanar la seva obertura

2022-10-29 17:00

Després del comunicat del Prefecte dels Pirineus Orientals de dijous passat on s’afirmava que “No es reuneixen les condicions per la reobertura del coll de Banyuls”, aquest matí, en el mateix coll, s’han reunit una trentena de càrrecs electes per signar el Manifest reivindicant l’obertura de tots els passos de frontera que es mantenen tancats des de gener del 2021.

Diputats als parlaments europeu, espanyol i català, senadors a París i Madrid, consellers regionals i batlles de quinze poblacions afectades s’han trobat dalt del coll en un acte que ha servit per denunciar un cop més el despropòsit de la situació generada per una decisió unilateral de la Prefectura dels PO.

Davant la immobilitat i la negativa d’obrir els passos Albera sense Frontera, que ha organitzat l’acte, ha anunciat la següent actuació: la presentació properament d’un contenciós davant el Jutjat Administratiu de Montpeller per l’anul·lació del decret prefectural de tancament del coll de Banyuls i dels altres passos fronterers.

Així mateix s’han anunciat altres accions. En concret la convocatòria d’un Aplec Excursionista pel dissabte 19 de novembre, amb la participació de centres i clubs de les dues vessants de l’Albera que oferiran diversos itineraris per confluir dalt el coll de Banyuls. Un acte on hi haurà actuacions musicals i de corals i que servirà per visualitzar la implicació del món excursionista en la reivindicació.

En la convocatòria d’avui, els assistents s’han compromès en intervenir en la mesura de les seves possibilitats per aconseguir l’obertura i el manteniment de la circulació per coll de Banyuls i els altres passos de frontera.