Tots els 9 projectes subvencionats per la campanya Foc al Cor s'han enllestit en un any

2013-12-03 09:30

Després de l'incendi que va començar a la nostra comarca el 22 de juliol de l’any passat, la IAEDEN-Salvem l’Empordà va engegar la campanya Foc al Cor-Salvem l'Empordà, responent així a la gran mobilització de la societat civil catalana que volia ajudar a recuperar les pèrdues de l'estrall. L'entitat es va decidir per a una campanya de micromecenatge i, en 40 dies, va assolir l'objectiu de 13.000€ (un euro per hectàrea cremada). 

Des de l'inici es va apostar per una total transparència de la gestió dels diners recaptats i es va realitzar una convocatòria de projectes de recuperació en la qual un jurat tècnic i científic va triar 9 projectes d'un total de 17 projectes presentats. L’import atorgat es va decidir en funció de les necessitats econòmiques, la innovació, sostenibilitat i viabilitat del projecte. Els projectes s'havien de realitzar en el termini d'un any, començant l'1 de novembre 2012, i  tots els participants han complert i desenvolupat els seus projectes tal com estava previst. 

Recordem que les bases de la convocatòria establien que els projectes fossin relacionats amb la prevenció d’incendis i/o potenciar l'ús sostenible del territori i l'economia local, social i ambientalment responsable. 

Els projectes han estat la casa rural “Can Bajol” de Vilarnadal que, amb l'ajuda econòmica de Foc al Cor (1500€), ha restablert les seves instal·lacions exteriors que el foc havia deixat inservibles. Dins el projecte de millora de la gestió forestal a través d'àrees estratègiques de pastura de Foret Mas Rajol a Darnius, els diners de Foc al Cor (1000€) han costejat la instal·lació d'un dipòsit d'aigua pel bestiar i per l'extinció d'incendis. En la mateix línia, a la zona coneguda com “els horts de Biure”, s'ha pogut arreglar un dipòsit d'aigua d'una font natural que fins ara no quedava recollida (1000€). Foc al Cor també ha apostat pels olivars que contribueixen al mosaic paisatgístic tan important en la prevenció d'incendis: A Vilanant, s'ha ajudat a la recuperació d'un antic olivar (2500€), de la varietat tradicional Argudell, que farà oli de qualitat en producció ecològica. A l'empresa Memoriae de Llers, també de producció d'oli d'oliva ecològic, s'ha ajudat a reemplaçar la maquinària agrícola que se'ls va cremar en l'incendi (3000€). Dos dels projectes subvencionats (amb 100€ i 1000€) han recuperat la senyalització d'itineraris malmesa en l'incendi, per un dels quals, el Camí de les fonts de Cantallops, l'associació Xarxa Paisatges ha complert el primer itinerari amb senyalització QR. 

Finalment, la campanya Foc al Cor també ha destinat una part dels diners recollits a dos projectes científics (2269,60€ i 1400€): El primer ha identificat les àrees més aptes del nord de l’Alt Empordà que podrien ser transformades en pastures i conreus que ajudessin a mantenir aquest paisatge. La cartografia resultant pot servir de guia en la gestió del territori per tal d'evitar nous grans incendis. L'altre estudi ha analitzat la recuperació de la vegetació i l'avifauna durant aquest any després de l'incendi, detectant l'estat de conservació d'algunes espècies que han disminuït les seves poblacions després de l'incendi així com poblacions d'altres espècies que n'han sortit afavorides. També descriu possibles bones pràctiques a l'hora de gestionar espais naturals cremats.

Fotografia de la recuperació de l'olivar de Vilanant