Terra de Trobadors es dedicarà a l'enderroc del castell comtal l'any 1332

2023-08-21 10:30

Terra de Trobadors, la festa medieval de referència a Catalunya, celebrarà del 8 al 10 de setembre la seva XXXI edició. Enguany, l’esdeveniment cultural i popular tindrà com a temàtica l’enderroc del Castell Comtal de Castelló d’Empúries (1332) i els aspectes relacionats amb la demolició de la fortalesa.

La temàtica escollida en aquesta edició està fonamentada en un nou estudi encarregat per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries a l’historiador Elvis Mallorquí que ha fet una àmplia recerca en documents medievals sobre aquest fet històric de la vila comtal. L’estudi serà presentat divendres dia 8 de setembre, a la tarda, durant la inauguració del cicle de conferències Miquel Pujol Canelles, organitzat pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG. A més, s’editarà i es publicarà un llibre amb l’estudi elaborat que es podrà adquirir durant els dies del festival als diversos punts d'informació i a les oficines de turisme. 

Gràcies a la investigació s’ha pogut saber que l’infant Pere va enderrocar el castell i va reparcel·lar els terrenys per vendre’ls a paraires principalment de Castelló d’Empúries i d’altres localitats gironines. Concretament, es van concedir 32 solars d’uns 4,8 m d’ample per 6,4 de llarg a diversos mercaders que compraven la llana bruta, la feien netejar, la donaven a filar i a teixir, la feien tenyir i la venien. A les conclusions de l’estudi també s’assegura que l'enderroc del castell comtal, entre el 1331 i el 1332, simbolitza un canvi d’època. Fins aquell moment, la dinastia comtal fonamentava el seu poder en les relacions feudals amb els seus vassalls, la majoria cavallers que vivien a la mateixa vila de Castelló i que els servien tant a la batalla com a l’hora de recaptar les rendes dels senyors. A partir d’aquell moment, l’infant Pere s’associa amb el grup més dinàmic de la vila castellonina, el dels paraires, que accepten fer-li nombroses donacions a canvi de franqueses i privilegis que garantiran la seva posició predominant en el conjunt de la societat local.

A partir d’aquesta edició la temàtica de cada any de Terra de Trobadors es basarà en els resultats d’un estudi sobre un aspecte desconegut o poc estudiat de la història medieval de Castelló d’Empúries. Amb aquesta iniciativa, el festival vol reforçar el rigor històric que sempre ha caracteritzat l’esdeveniment i alhora impulsar la recerca i la difusió d’aspectes relacionats amb l’època medieval del municipi.

El programa complet d’aquesta edició de Terra de Trobadors, amb més de dues-centes activitats per a tots els públics, es donarà a conèixer a final de mes. La festa medieval tindrà una activitat prèvia que se celebrarà el 2 de setembre. Es tracta d’un concert de música sefardí a càrrec de Rusó Sala i Míriam Encinas, a la Capella de Santa Clara, a les 19.30 h. Organitzada per l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries i la Biblioteca Ramon Bordas Estragués, l’actuació té lloc en el marc de les Jornades Europees de la Cultura Jueva i forma part del cicle musical So de Lonh de Terra de Trobadors.

La festa medieval està organitzada per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i la Coordinadora de Terra de Trobadors, formada per una vintena d’entitats del municipi que col·laboren anualment en l’organització de l’esdeveniment.