Terra de Trobadors a Castelló d'Empúries

2017-09-06 12:00

Castelló d’Empúries es prepara per a una nova edició del festival Terra de Trobadors, que enguany serà la XXVII. Incorpora gran novetats en els diferents espectacles i activitats que ompliran els carrers de la ciutat medieval durant els dies 8, 9 i 10 de setembre.

MERCAT MEDIEVAL

Un dels pilars del Terra de Trobadors per la seva magnitud i recreació històrica als mercats de l’època medieval, el qual romandrà obert els tres dies del festival, des del divendres 8 al migdia fins al diumenge 10 a la nit.

Enguany, degut a la importància del comerç durant el regnat del comte Malgaulí, s’ha creat un espai a la plaça de la Basílica dedicat als artesans on vuit parades d’artesans romandran elaborant els seus treballs –principalment el procés del teixir i del cuir-.

A més, en aquesta edició s’ha ampliat la zona de mercat als carrers del call jueu i s’ha introduït l’espai de descans medieval SPA. També s’han creat diferents espais orientats a infants en el mateix mercat, com la ZONA PETITS GUERRERS (Pl. Jaume I) i la ZONA JOVES HEROIS (campament arquers dins l'aparcament ecomuseu).

CICLE DE MÚSICA “SO DE LOHN”

El cicle de música So de Lohn és la programació de música culta medieval que es programa en el marc del festival Terra de Trobadors. L’any passat va ser inaugurat coincidint amb l’any Llull pel mestre Jordi Savall i enguany, el cicle s’emmarca en els 700 anys del convent de Sant Domènec i per tant, la programació estarà centrada en música sacra i de convents:

Dissabte 9 de setembre a la Basílica de Santa Maria.

Concert de cant gregorià a càrrec d’Schola Antiqua.

Diumenge 10 de setembre a la Basílica de Santa Maria.

Espectacle “Dulces resonabat” a càrrec de Locus Despertarus.

ESPECTACLES MEDIEVALS

Els espectacles medievals i les recreacions històriques són un dels elements més identificatius del festival Terra de Trobadors i per aquest motiu, enguany el festival ha volgut potenciar aquesta vessant. Alguns dels més importants seran:

Espectacle inaugural del festival.

Divendres 8 de setembre, plaça de la Basílica. Creat especialment per a la temàtica d’enguany i a càrrec de les entitats de Castelló d’Empúries. Espectacle creat i dirigit per Martí Torras. Pl. Basílica.

Gran Sopar Medieval.

Divendres 8 de setembre al claustre del convent de Sant Domènec:

Amb el següent menú artístic: Música amb els grups Sübitus, Graiatus, cia. Les MontsRieurs i concert  de Els Berros de la Cort. Teatre amb els bufons de la cia. El Sidral. Malabars amb la cia. Improvistos. Dansa oriental amb la cia. Les Ballarines de la Taifa. Espectacle de Foc amb la cia. Excalibur. Introducció del Piment (vi medieval especiat).

Mercat d’esclaus.

Dissabte 9 i diumenge 10 de setembre. Plaça de la Basílica. A càrrec de la companyia Alma Cubrae.

 

Gran Torneig medieval.

Dissabte 9 de setembre. Camp de l’Hort d’en Negre, a càrrec del Grup Cavallista de Castelló d’Empúries.

Batalla campal.

Dissabte 9 i diumenge 10 de setembre. Pont Vell. A càrrec de les companyies DespertaFerro, Arquers del Comtat, Acers Trempats, Club Arc Sant Celoni.

 

Gran espectacle de Foc.

Dissabte 9 de setembre. A la plaça de la Basílica. Espectacle Xera, de la companyia Excalibur

Gran batucada medieval nocturna.

Dissabte 9 de setembre. A càrrec dels Senyors del Foc més colles convidades i Corre-tavernes (circuit de tavernes nocturn a ritme de les percussions).

 

Gran espectacle de Cloenda.

Diumenge 10 de setembre. Plaça de la Basílica: creat especialment amb la temàtica d’enguany i a càrrec de les entitats de Castelló d’Empúries i companyies professionals participants. Espectacle creat i dirigit per Martí Torras.

 

ESPECTACLES ITINERANTS

Durant el dissabte i el diumenge, al llarg de tot el centre de Castelló hi haurà més de trenta espectacles itinerants que s’aniran succeint al llarg dels dos dies i que tracten les principals temàtiques medievals: música medieval, titelles, malabars, teatre, etc. A càrrec de les companyies i artistes:

Graiatus, L’Os Pedrer, Lusketukem, Ramon Lluc de Selvanyola, Sübitus, Xarop de Canya, Berros de la Cort, Acibreira, la Forca, el Retaule de St. Joan Pispa, El doctor Sensaloni, El Sidral, Friederick el mag, cia. Les MontsRieurs, entre altres.

 

CICLE DE CONFERÈNCIES “MIQUEL PUJOL CANELLES”

La vessant més acadèmica del Terra de Trobadors correspon al cicle de conferències “Miquel Pujol Canelles” on es tracten diferents aspectes del període que emmarca el festival i de l’eix temàtic de cada edició:

Divendres 8 de setembre, a les 18 h, a la Sala Gòtica de l’Ajuntament es farà la conferència inaugural “El convent de Sant Domènec, panteó dels comtes d’Empúries” a càrrec de Josep Maria Gironella Granés, Doctor en Història Medieval (Universitat de Barcelona). Tot seguit (19 h), a la Sala Gòtica, presentació de la revista MOT SO RAZO del Centre d’Estudis Trobadorescos, a càrrec de la Dra. Miriam Cabré (UdG).

Dissabte 9 de setembre, a les 12 h, a la Sala Gòtica, conferència “Praedicate Evangelium: l’aportació dels frares mendicants a la cultura literària”, a càrrec del Dr. en Filologia Catalana Francesc J. Gómez Martín (UAB). Finalment a les 6 de la tarda conferència “Francesc Eiximenis i la bona vida. Els efectes del bon govern segons el pensament del menoret gironí”, a càrrec d’Eduard Juncosa Bonet, Doctor en Història Medieval (Universidad Complutense de Madrid).