S’inicien les obres del nou edifici municipal al carrer Pi i Sunyer de Roses

2010-09-17 13:40

Aquest matí s’han iniciat les obres de construcció del nou edifici municipal situat al número 13 del carrer Pi i Sunyer de Roses (antiga Casa Romanyach) Es preveu que tinguin una durada de vuit mesos. El nou equipament acollirà les oficines de l’Àrea de Serveis Territorials de l’Ajuntament i conservarà la façana de l’immoble originari, testimoni de l’arquitectura rosinca de finals del segle XIX.

La incorporació del nou equipament permetrà al consistori disminuir el pagament per lloguer de locals a què ha de fer front per ubicar algunes de les seves dependències. En concret, el nou edifici acollirà els despatxos i oficines del Departament de Serveis Territorials, part dels quals ocupen actualment un edifici de lloguer situat a la plaça Catalunya.

El nou edifici constarà d’una planta baixa d’atenció al públic, una planta primera amb despatxos destinats a oficina jurídica i administrativa de l’Àrea i a sala de reunions, i tres plantes més que acolliran la secció tècnica. El projecte preveu també la completa restauració de l’actual façana neoclàssica datada del 1894, un dels darrers exemples d’arquitectura burgesa de finals del segle XIX que perduren a Roses, dels quals es mantenen alguns testimonis com la Casa Mallol, la Casa Matas o Cortada, la Casa Marquesa de Llinàs o la Casa Canals. Davant aquesta singularitat, el consistori va decidir mantenir aixecada la façana de l’immoble en el moment del seu enderroc, realitzat el passat mes de febrer, per tal d’integrar-la ara amb la nova edificació.

En total, el nou equipament comptarà amb una superfície de 871 m2 i té un pressupost per a la seva construcció d’1,2 MEUR, 650.000 dels quals estaran subvencionats pel Pla únic d’obres i serveis de Catalunya (PUOSC) i 100.000 més per la Diputació de Girona.

Destinat a oficines municipals des de l’any 1939

La Casa Romanyach va quedar en desús ara fa de sis anys, després d’allotjar diferents serveis municipals al llarg de 65 anys, des que el ple municipal del 6 d’agost de 1939 acordés el seu lloguer per a ubicar-hi oficines de l’Ajuntament. L’any 2004, la inauguració del nou edifici de l’Ajuntament de la plaça Catalunya, va va motivar el trasllat de la totalitat de serveis que s’hi allotjaven.

La seva situació en ple nucli urbà i en un carrer comercial de molta afluència, han motivat ara la seva recuperació per a l’ús públic.