Simulacre de rescat marítim a l'Escala

2017-05-10 19:00

El port de l’Escala ha estat l’escenari avui dimecres d’un simulacre d’emergència per una via d’aigua en una embarcació de pesca, quan es trobava a dues milles del port. L’exercici, organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, ha servit per posar en pràctica el sistema d’avisos previst al Pla d’autoprotecció del port (PAU) i les accions del seu personal, a més de comprovar la coordinació entre els diferents mitjans i cossos d’emergències.

Un cop detectada la via d’aigua, s’ha iniciat el protocol d’avisos establert en el PAU, trucant al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, a la Policia Local i al Servicio Marítimo Provincial de la Guardia Civil. El centre de comunicació s’ha establert a l’edifici del Club Nàutic, i a nivell intern la Confraria de pescadors i Escar l’Escala han col·laborat en les tasques de suport.

Al simulacre hi han participat dues dotacions dels Bombers de la Generalitat (una Bomba Rural Pesant i un vehicle de comandament) les quals han donat suport al personal del port en les tasques de contenció de la via d’aigua que tenia l’embarcació, per tal d’evitar que s’enfonsés.

Els Mossos d’Esquadra han liderat el grup d’ordre i han participat al simulacre amb 2 dotacions de la Comissaria de l’Escala, a més d’un comandament. També hi ha intervingut un operador i un comandament de la Sala Regional de Comandament de Girona. Els efectius de seguretat ciutadana de la comissaria de l’Escala han realitzat el control d’accessos al port establint els perímetres de seguretat necessaris tant per protegir a terceres persones com per permetre el treball sense interrupcions dels diferents cossos d’emergències.

Els Mossos, la Policia local de l’Escala i el Servicio Marítimo Provincial de la Guardia Civil han intervingut conjuntament dins el Grup d’Ordre.

La Policia local de l’Escala s’ha encarregat del control d’accessos i de facilitar d’arribada dels serveis d’emergència al lloc, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, mentre que el Servicio Marítimo Provincial de la Guardia Civil, amb embarcació amb base al port de l’Escala, s’ha encarregat del control de la bocana del port des d’aigües exteriors a aquest.

En aquest exercici, Salvament Marítim hi ha participat amb la Salvamar Castor i ha actuat en temps fictici de desplaçament des del port de Roses. Una vegada al lloc de l’emergència han evacuat el ferit.

Protecció Civil de la Generalitat ha desplaçat al lloc del simulacre un tècnic dels Serveis Territorials de Girona fent tasques d’observador, i el personal de guàrdia del CECAT hi ha participat realitzant les tasques de gestió de l’emergència.

 

Lloc de cerca