Sílvia Pérez Cruz obre divendres el 3r festival Portalblau amb totes les entrades venudes

2010-08-06 08:51

Portalblau – Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània dóna el tret de sortida aquest divendres, 6 d’agost, amb una Sílvia Pérez Cruz que estrena espectacle i formació havent venut totes les entrades. Pérez Cruz inaugurarà l’escenari que es muntarà a la zona de la Mar d’en Manassa, amb capacitat per a unes 450 persones. Sílvia Pérez Cruz és ben coneguda del Portablau, ja que hi va actuar l’any passat i aquest any també va ser a les jornades prèvies del festival, amb una actuació en primícia en companyia de Toti Soler. Aquest divendres es presentarà acompanyada per Dani Espasa al piano, Aleix Tobias a la percussió, Joan Antoni Pich, al violoncel, i Miguel Àngel Cordero al contrabaix.

Aquest serà un dels tres concerts que es faran al nou escenari de la Mar d’en Manassa, en què hi haurà Cris Juanico (dissabte, 7 d’agost) i Quimi Portet (diumenge, 8). L’entrada per a cadascun d’aquests concerts té un cost de deu euros.

El Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània es concentra aquest any en una setmana i tres escenaris diferents. El badaloní Miguel Poveda, una de les grans figures del flamenc contemporani, amb l’espectacle Coplas del querer, és el cap de cartell indiscutible de la tercera edició del Portalblau. Actuarà al recentment restaurat Fòrum romà d’Empúries. A Coplas del querer -premis a millor àlbum i millors arranjaments en l’última festa de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències de la Cultura- Poveda compta amb l’acompanyament i els arranjaments de Joan Albert Amargós al piano i de Juan Gómez Chicuelo a la guitarra. La formació es completa amb Olvido Lanza (violí), Guillermo Prats (contrabaix), Julián Sánchez (trompeta), Antonio Coronel (bateria), Paquito González (percussions) i Luis Cantarote i Carlos Grilo (palmas). Aquest serà el concert que tancarà el festival, el dissabte 14 d’agost.

Seguint amb la seva vocació cultural i oberta a la Mediterrània, Portalblau s’obre aquest any a la col·laboració amb Istambul com a ciutat europea de la cultura programant una de les companyies de dervixos més prestigioses d’aquest país, Galata Mevlevi Ensemble, que actuaran també al Fòrum Romà d’Empúries. Sota la direcció del mestre de cerimònies Al Nail Kesova, la companyia de dervixos de Galata ens acostarà la bellesa i l’espiritualitat de la Sema (el ritual del ball dels girs) i la tradició de la música mevlevi. La dansa i música dels dervixos giròvags van ser proclamats Patrimoni de la Humanitat el 2005.
Prèviament al concert, s’ha programat la taula rodona Turquia: un pont entre cultures? amb la participació de l’ambaixador espanyol a Turquia, Joan Clos, de l’escriptora Rosa Regàs i del poeta Carles Duarte (19h, Museu de l’Anxova i de la Sal).

Com en les anteriors edicions, al festival hi ha representats artistes de les quatre ribes de la Mediterrània. L’est i l’oest queden representades pels artistes detallats amb anterioritat. De la riba sud, aquest any participarà al Portalblau Neila Benbey, amb la seva música popular algeriana, adaptada amb molta originalitat al segle XXI per la seva peculiar banda de fusió mediterrània. L’espectacle consta d’una primera part més intimista i mística i d’una segona molt més festiva.

En representació de la riba nord de la Mediterrània, Antonio Castrignanò, protagonista indiscutible del moviment que revaloritza la cultura musical i oral de Salento i tot un ídol en els entorns del festival Notte della Taranta. A cavall entre la tradició i la renovació musical, Castrignanò ens farà apropar als cants tradicionals de treball i de festa del sud d’Itàlia. Tant Benbey com Castrignanò actuaran en el tercer escenari que tindrà aquesta edició del festival, la plaça Víctor Català. Serà els dies 9 i 10 d’agost, respectivament. Tots els concerts del festival estan programats a les 22.30 hores.