S'exposen 250 obres de Dalí al National Art Centre de Tòquio

2016-09-13 13:00

L'exposició temporal que es va poder veure a Kyoto (Japó) de l'1 de juliol al 4 de setembre i que va rebre 208.573 visitants, s'ha inaugurat avui dimarts al National Art Centre de Tòquio. Obrirà les seves portes al públic des de demà 14 de setembre fins al 12 de desembre. Aquest projecte ha estat possible gràcies a l'entusiasme del diari japonès Yomiuri Shimbun, qui n'és l'organitzador i té l'assessorament artístic i la coordinació de la Fundació Gala-Salvador Dalí. Està comissariat per Montse Aguer (Directora dels Museus Dalí, de la Fundació Gala-Salvador Dalí), i Yusuke Minami (subdirector i comissari en cap del National Art Center de Tòquio).

La cerimònia d'inauguració ha comptat amb la presència d'un membre de la Família Imperial Japonesa, la Princesa Hisako de Takamado. La Fundació Dalí ha estat representada pel seu gerent, Joan Manuel Sevillano i el Patró Jordi Mercader, el Museu Dalí de Florida, pel seu Director, Hank Hine, i el Museo Reina Sofía, per la seva Patrona María Bolaños.

La Fundació Dalí ha portat obra de Dalí al Japó en tres ocasions anteriors (als anys 1999, 2006 i 2007), però aquesta és la primera vegada que s'hi celebra una gran retrospectiva amb obra de les 3 col·leccions d'obra de l'artista més importants del món: la Fundació Dalí de Figueres, el Museo Reina Sofía de Madrid i el Museu Dalí de Saint Petersburg (Florida). A més a més, no compta tan sols amb aquestes tres institucions. El que la fa encara més excepcional és que incorpora fons de museus japonesos. Ofereix al públic nipó una gran retrospectiva completada amb un catàleg extens que permet explorar la trajectòria daliniana de manera exhaustiva.

L'exposició abraça des dels primers anys fins a les darreres pintures, al 1983. Conté més de 250 obres: 57 pintures provinents de les tres col·leccions mencionades anteriorment i 14 pintures de 8 museus japonesos, que se sumen a 41 dibuixos,  80 peces d'obra gràfica i uns 60 documents. Aquests últims (llibres, fulletons, fotografies) complementen la itinerància de Tòquio. Alguns d'ells provenen dels arxius de la Fundació Dalí, d'altres han estat prestats per biblioteques i arxius japonesos.